Rumunija: Predsednik poziva građane da ostanu kod kuća, odbacuje dogovor MUP-a i Crkve

Rumunija: Predsednik poziva građane da ostanu kod kuća, odbacuje dogovor MUP-a i Crkve

Predsednik Rumunije Klaus Iohannis nije prihvatio sporazum između Ministarstva unutrašnjih poslova i Rumunske pravoslavne crkve o proslavi Vaskrsa.

Predsednik Rumunije pozvao je Rumune u sredu da ostanu kod kuće, inače “ćemo posle uskršnjih praznika imati sahrane“. “Dragi Rumuni, bez obzira na to što drugi kažu, kažem vam šta kažu lekari, ministar zdravlja, stručnjaci, Svetske zdravstvene organizacije: Ostanite kod kuće, inače ćemo posle praznika imati sahrane”, naglasio je Iohannis.

Ministar unutrašnjih poslova Marcel Vela saopštio je nakon sastanka sa rumunskim predsjednikom i premijerom Ludovikom Orbanom u sredu popodne da će se vaskršnje verske službe održavati bez učešća vernika.

U izjavi na rumunskoj javnoj televiziji ministar unutrašnjih poslova objasnio je da je postignut novi dogovor sa Rumunskom patrijaršijom, prema kojem će se verske ceremonije održavati u skladu sa važećim uredbama i bez učešća vernika u njihovim crkvama ili dvorištima.

Ministar unutrašnjih poslova rekao je da će nafora (blagoslovljena u četvrtak 16. aprila 2020.) domovima vernika deliti osoblje i volonteri svih župa na Veliki petak 17. i subotu, 18. aprila 2020., između 08:00 i 17:00 i na Vaskrs, od 06:00 do 12:00, na zahtev vernika.

Takođe je obavestio da će Sveti oganj u svakoj župi podeliti crkveno osoblje i najviše 5 volontera, kako je predviđeno novim sporazumom sa Rumunskom pravoslavnom crkvom.

Inicijativa Marcela Vela da postigne sporazum sa Rumunskom pravoslavnom crkvom nije dobro primljena među članovima Vlade, a prema političkim izvorima, Vela će napustiti Vladu nakon prve sledeće greške koju učini.

Prema istim informacijama, Ludovik Orban ga još nije proterao iz Vlade kako ne bi dodatno uticao na imidž PNL-a. Nakon smene ministra zdravlja, to bi bila druga velika smena u vreme krize. Iako ga je Iohannis javno ponižavao, Marcel Vela je odbio da se odrekne svojih ličnih kalkulacija. Predsednik Iohannis sa svoje strane, uprkos tome što je javno torpedirao sporazum sa Rumunskom pravoslavnom crkvom, nije tražio da Marcel Vela podnese ostavku. Premijer Ludovik Orban takođe nije otpustio Velu, mada je skandal uticao na imidž Vlade. Prema istim izvorima, lider PNL-a procenio je da bi javno ispoljavanje nepoverenja prema ministru unutrašnjih poslova izazvalo još veće kritike: bo bi drugi ministar koji direktno učestvuje u borbi protiv pandemije koronavirusa a koji bi bio primoran da napusti Vladu, posle uklanjanja Victora Costachea iz Ministarstva zdravlja. Za razliku od Costachea, Marcel Vela ima dobre rezultate u anketama. Pored toga, gradonačelnici su poštovali sporazum potpisan sa rumunskim patrijarhom, kojeg sveštenici i biračko telo pozivaju da otvori crkve za Vaskrs. Rukovodstvo PNL-a pokušalo je da primiri konzervativno izborno telo, koje je njegova izborna baza, s obzirom na lokalne i parlamentarne izbore. Međutim, nekoliko liberala u rukovodstvu PNL-a tvrdi da će Marcel Vela biti otpušten nakon prve greške.

Sa svoje strane, ministar unutrašnjih poslova, iako ga je predsednik Iohannis javno kritikovao, odbio je da podnese ostavku, poručivši ljudima da sporazum između Ministarstva unutrašnjih poslova i Rumunske crkve podržava premijer Ludovik Orban.

Kao rezultat toga, Vela je odbio da postane žrtveni jarac. Moguća ostavka značila bi i odustajanje od njegove političke karijere. Marcel Vela priprema se za kandidaturu na lokalnim izborima za mesto predsedavajućeg Saveta okruga Karaš-Severin, pošto je tri mandata obavljao funkciju gradonačelnika Caransemonda ./ibna