Rumunija: Predsednik se ne slaže sa Mitsotakisovim predlogom za sertifikat o vakcinaciji

Rumunija: Predsednik se ne slaže sa Mitsotakisovim predlogom za sertifikat o vakcinaciji

Reakcije i u Nemačkoj

Rumunski predsednik Klaus Iohannis izjavio je da se ne slaže sa nametanjem sertifikata na evropskom nivou prema kojima bi ljudi koji su vakcinisani protiv COVID-19 mogli da putuju.

Grčki premijer je u utorak predložio upotrebu potvrde o vakcinaciji protiv Covid-19 širom Evropske unije, kako bi se olakšala putovanja. Prema predlogu koji je podneo Kyriakos Mitsotakis, sertifikat bi mogao da se koristi za ukrcavanje u bilo koje prevozno sredstvo.

„Ne mislim da je to dobra ideja. Mora postojati potvrda o vakcinaciji, ali se mora koristiti u medicinske svrhe, a ne za putovanja. Ovo su važne informacije za lekara opšte prakse ili bilo koga drugog ako je nekoj osobi potrebna pomoć. Međutim, ne čini mi se ispravnim da ovim sertifikatima podelimo evropsko stanovništvo na dva dela“, rekao je Klaus Iohannis.

U pismu upućenom predsednici Evropske komisije Ursuli von der Leyen, grčki premijer Kyriakos Mitsotakis predložio je proširenje programa na celu EU.

„Za zemlje poput Grčke, koje zavise od turizma, imperativ je da se ovaj problem reši pre letnje sezone“, napisao je grčki premijer u svom pismu.

U Nemačkoj je bilo sličnih reakcija, poput reakcija saveznog ministra rada Hubertusa Heila, koji se odlučno protivi obaveznoj vakcinaciji, kako je napisao Tagesschau. „Trenutno su spekulacije o obaveznim vakcinacijama besmislene“, rekao je socijaldemokratski političar za RTL i NTV, jer smatra da ne može biti obavezne vakcinacije.

Obavezna vakcinacija ograničila bi osnovna ustavna prava pojedinca na ugovornu slobodu i privatnu nezavisnost, kaže Steffen Augsberg, profesor prava na Univerzitetu u Giessenu. „Nezamislivo je da odgovorni za kafić ili bioskop budu obavezni da prave razliku između vakcinisanih i nevakcinisanih ljudi“, rekao je nemački profesor.

Čak i bez odgovarajućih prilagođavanja, Augsberg odbacuje „obavezno vakcinisanje iza vrata“, kako ga je nazvao. „Ako pojedinci žele da daju beneficije onima koji su vakcinisani, to ne znači da je država dužna da vakcinaciju učini obaveznom. Ustavno gledano, solidarnost znači da oni koji su vakcinisani moraju takođe omogućiti onima koji nisu vakcinisani da se vrate u javni život “, rekao je profesor za ARD./ ibna