Rumunija: Premijerova prošlost u SAD ima kriminalne detalje

Rumunija: Premijerova prošlost u SAD ima kriminalne detalje

Rumunski premijer Florin Citu rekao je u subotu da ne planira podneti ostavku nakon izvještaja o kazni na koju je osuđen pre 20 godina u Sjedinjenim Državama zbog vožnje pod utjecajem alkohola. Ponavljajući “žaljenje zbog ovog incidenta”, šef vlade je naglasio razliku između pravnih sistema SAD i Rumunije, priznavši da je to bilo “kršenje američkog zakona”. On je ponovio da su ispoštovane sve zakonske procedure potrebne za njegovo imenovanje na mesto premijera. Pored toga, Citu je govorio potrebi reformi, naglašavajući da će nakon dopunskih izbora Nacionalno-liberalnu stranku voditi „čovek koji je radio u privatnom sektoru, u EIB-u, koji je obavio svoj posao i nikada nije razočarao vršenje javne funkcije“.

Novine Adevarul u članku pod naslovom „Premijer hoda po minskom polju zbog svoje prošlosti“ napominju da je teška artiljerija PNL -a, poput gradonačelnika Kluža, Emila Boca, predsednika lokalne organizacije PNL -a u Sucavi, Gheorghea Flutura ili predsednik lokalne organizacije PNL u Prahovi, Iuliana Dumitrescu, bila „uzdržana“, radije ne zauzimajući stav o incidentu. Novine se pitaju da li će na kraju predsednik Klaus Iohannis biti „spasitelj“ Florina Citua, čija „pozicija počinje da se trese nakon što je došao u sukob sa timom Ludovika Orbana, ali i sa USR-PLUS“, a zatim su se pojavili i  „kontroverzni događaji iz prošlosti”.

“Drugi slučaj duga Florina Citua u SAD -u”, Mediafak izvještava da je u julu 2008. godine, šest godina nakon što je napustio Sjedinjene Države, šef vlade tužen sudu u državi Iowa zbog duga od USD 6,698.73. S tim u vezi, Florin Citu je porekao postojanje građanske tužbe, a da nije mogao objasniti da li je to „finansijsko pitanje“ ili neplaćeni kredit: „Nemam objašnjenje. Zaista ne znam šta je to. 2008. godine sam već bio u Rumuniji “. / ibna