Rumunija: Prestanak objavljivanja podataka o vakcinaciji dobija nove dimenzije

Rumunija: Prestanak objavljivanja podataka o vakcinaciji dobija nove dimenzije

Pitanje koje je proizašlo iz transparentnosti koju je ministar zdravlja Vlad Voiculescu želeo da nametne – odgovarajući na veliki pritisak novinara – na podatke o vakcinaciji, poprimilo je velike razmere.

Građanske organizacije, kao i desetine novinara, u otvorenom pismu premijeru Florinu Cituu, nakon objavljivanja podataka na data.gov.ro, gde su bili postavljeni samo nekoliko dana, izrazili su zabrinutost zbog ove odluke, ali i poruke koju dodeljivanje slučaja premijerskom odboru revizora šalje građanima. Ovaj potez može biti vrlo opasan presedan, podvukli su potpisnici pisma.

Transparentnost je, naglasili su, suštinski faktor za odnos poverenja između vlasti i građana, posebno u kriznim vremenima, ali i zakonska obaveza.

„Skandal sa blokiranjem objavljivanja svih podataka u vezi sa kampanjom vakcinacije od strane Ministarstva zdravlja na čelu sa Vladom Voiculescuom, nastao je nakon pritiska zvaničnika„ države u državi “sa posebnim statusom“, naglasio je USR- PLUS MEP, Dragos Pislaru.

„Očigledno je da nijedno ime nije javno objavljeno, ali uznemirava sama činjenica da postaje poznato koliko je „stručnjaka“ i da se kampanja vakcinacije odvija izvan klasične programske platforme!“, podvukao je evropski poslanik USR-PLUS.

Pislaru se podsetio da se i sam suočio sa sličnim odbijanjem da pokuša da bude transparentan dok je bio ministar rada.

Pre svega, rekao je, suprotstavile su se institucije sa osobljem koje uživa poseban status.

Kao što je otkrio Buletin de Bucuresti, 60% vakcinacija u prvim danima marta (u danima kada su podaci objavljeni na data.gov.ro) odvijalo se van zvaničnih centara za vakcinaciju.

Zvanični podaci koje je ministar zdravlja Vlad Voiculescu objavio na zvaničnoj internet platformi, pokrenutoj 5. marta, otkrivaju postojanje paralelnog sistema vakcinacije, napominje web lokacija Hotnews pozivajući se na Buletin de Bucuresti.

Prema publikaciji, osim zvaničnih centara za vakcinaciju, koji su dostupni nacionalnoj platformi i gde se planiraju vakcinacije, ima četiri puta više centara koji se ne pojavljuju na platformi – od bolnica do institucija koje pripadaju oružanim snagama ili Ministarstvo unutrašnjih poslova. Skoro 80% centara u Bukureštu se ne pojavljuje na platformi RoVaccinare. Od 48 centara, samo je 11 dostupno putem platforme, dok je ostatak ili zatvoren ili blokiran od strane Instituta za javno zdravlje.

„Akcija ministra zdravlja Vlada Voiculescua da objavi spisak testova Covid-19 po prefekturi je duboko korektna, ali mora postojati neko odobrenje“, kaže se u izjavi  predsednika parlamentarnog odbora za zdravstvo Nelu Tatarua za RFI. On je pojasnio da će Vlad Voiculescu biti pozvan na saslušanje u Parlamentu ako Vlada ne raščisti ovo pitanje.

Bivši ministar zdravlja (PNL) takođe se osvrnuo na otkrića civilnog društva o postojanju paralelnog kruga vakcinacije u Bukureštu. Pojasnio je da je razgovarao sa predstavnicima CNCAV-a i da će sledeće nedelje biti data objašnjenja dok će ovi centri za vakcinaciju “biti uključeni u otvoreni krug”.

Ministar unutrašnjih poslova Lucian Bode kaže da nije normalno da Ministarstvo zdravlja objavljuje podatke o vakcinaciji osoblja ministarstva. Tvrdi da je vakcinisano skoro 27.000 zaposlenih u Ministarstvu spoljnih poslova, odnosno polovina onih koji su izrazili želju za vakcinacijom. Takođe smatra da je „zakon poštovan“ iako zaposleni u ministarstvu nisu planirali vakcinaciju na platformi za vakcinaciju.

Bode je juče za TVR 1 rekao da su, nakon objavljivanja spiska svih centara za vakcinaciju od strane Ministarstva zdravlja, navedeni internet sajtovi institucija odbrambenog sistema, javnog reda i tajnih službi.

Komentarišući, predsednica lokalne organizacije PNL Bukurešt i bivša ministarka rada Violeta Alekandru naglasila je da ne postoji problem sa objavljivanjem podataka o vakcinaciji, jer su to, kako je rekla, statistički podaci i navela primer SAD. / Ibna