Rumunija preuzima predsedavanje Zajednicom demokratija

Rumunija preuzima predsedavanje Zajednicom demokratija

Rumunija od 15. septembra predsedava Zajednicom demokratija, forumom koji promoviše demokratske principe i prakse širom sveta.

Kako je saopštilo rumunsko Ministarstvo spoljnih poslova, dodela mesta predsedavajućeg Bukureštu predstavlja priznanje vere kojom Rumunija primenjuje ove vrednosti. Predsedavanje Rumunije u naredne dve godine doprineće poboljšanju kredibiliteta i prestiža zemlje kao stabilne demokratije na međunarodnom nivou.

Uporedo sa programima koji se već sprovode u državama koje prolaze demokratsku tranziciju, Rumunija ima priliku da predstavi teme i projekte koji imaju direktan interes u područjima od strateškog interesa. Posebna pažnja biće posvećena učešću mladih u procesu demokratskog odlučivanja i održivog razvoja kao jedinog izgleda za poboljšanje kvaliteta života sadašnjih i budućih generacija, navodi se u Kominikeu.

Ceremonija preuzimanja predsedavanja Zajednicom demokratija, koju čini 106 država članica UN-a, održaće se 26. septembra u sedištu organizacije u Njujorku, gde će rumunski ministar spoljnih poslova Ramona Manesku preuzeti mesto od svog poljskog kolege Jaceza Capza. / ibna