Rumunija: PSD podneo predlog za glasanje o poverenju Orbanovoj administraciji – Šta sledi

Rumunija: PSD podneo predlog za glasanje o poverenju Orbanovoj administraciji – Šta sledi

PSD je zajedno sa UDMR  podneo predlog za glasanje o poverenju Vladi, pod nazivom „Orban / PNL Vlada – Privatizacija rumunske demokratije“. 208 poslanika i senatora koji su potpisali predlog tvrde da bi Orbanovu upravu trebalo hitno smeniti, ne samo zato što promena izbornog sistema nije u skladu sa evropskim standardima, već i zato što su promene usvojene jednostrano, bez konsultacija, sa strankom na vlasti koja preuzima odgovornost.

Predsedništva Parlamenta i Senata odlučili su pre nekoliko minuta da će priedlog biti pročitan na plenarnom zasedanju u ponedjeljak, 3. februara (14 sati), te da će se ponovo sastati kako bi utvrdili raspored govora i postupak glasanja.

Digi24.ro u članku, prema informacijama iz Mediafaka, donosi sastav Parlamenta kada je podnet zahtev za glasanje: od 465 članova i senatora, PSD ima 198, PNL 105, USR 40, UDMR 30, Pro Romania 27, PMP 19, ALDE 19, grupa nacionalnih manjina 17, dok je 13 nezavisnih. Prema tome, napominje portal, PSD, UDMR i Forta Nationala (ranije ALDE) imaju 232 glasa uz još jedan glas koji je preostao da se pronađe među pripadnicima manjina ili nekog od nezavisnih poslanika; možda čak i iz Pro Romania.

Očekuje se da će se desničarske stranke u Parlamentu,  PNL, USR, PMP i ALDE, ujediniti kako bi se suprotstavila smeni Orbanove Vlade.

ALDE neće glasati protiv Vlade, ali Calin Popescu Tariceanu misli da će taj predlog verovatno biti odobren i da će gradonačelnički izbori u dva kruga ostati prosto nečija želja.

Privremeni predsednik PSD-a već je najavio da će, u slučaju da predlog za glasanje o poverenju ne prođe, njegova stranka podneti žalbu Ustavnom sudu.

Premijer Ludovik Orban, sa svoje strane, naglasio je da će na osnovu trenutne situacije predlog za glasanje biti odbačen. Govoreći o Realitatea Plus, izjavio je da će, u slučaju da sudije Ustavnog suda zakon smatraju neustavnim, biti spreman doneti hitnu Vladinu uredbu o izboru gradonačelnika u dva kruga.

Objasnio je da hitnu uredbu Vlada donosi bez ičije dozvole i bez konsultacija sa Parlamentom, pojasnivši da je izabrao način preuzimanja odgovornosti, jer je mnogo demokratskiji i članovi mogu da predlažu amandmane. Zaista, izjavio je da je prihvatio četiri od njih.

U metodi preuzimanja odgovornosti, nastavio je Orban, moglo bi doći do ustavnog nadzora i, za razliku od deklaracije o hitnim slučajevima, glavna opozicija koja se protivi  mogla bi obustaviti primenu zakona podnošenjem zahteva za glasanje o nepovjerenju. To predstavlja mnogo demokratskiji proces, zaključio je Orban.

U međuvremenu, stranka PLUS pozvala je parlament da “odmah zameni” predsedavajućeg Stalnog izbornog veća Konstantina-Florina Mituletu-Buicaa, zbog sastanka sa ruskim ambasadorom u Bukureštu Valerijem Kuzminom na Dan ujedinjenja, 24. januara, sa kojim je imao je razgovore o „razvoju odnosa saradnje između autonomnih upravnih organa specijalizovanih za organizaciju izbornih procesa u dve zemlje, u cilju razmene iskustava i najboljih praksi“.

Mituletu-Buica, koji je na predlog PSD-a u februaru 2019. godine postavljen za šefa Izbornog veća, poslednji je funkcioner „Dragnea režima“ koji je ostao na vlasti./ ibna