Rumunija: Raste nezadovoljstvo u PNL Liberalnoj stranci, pozivi na zbacivanje Orbana

Rumunija: Raste nezadovoljstvo u PNL Liberalnoj stranci, pozivi na zbacivanje Orbana

Unutar rumunske vladajuće stranke PNL raste nezadovoljstvo. Nakon Rares Bogdana, uklanjanje bivšeg premijera Ludovika Orbana iz predsedništva PNL-a javno je zatražio  i generalni sekretar stranke Robert Sighiartau.

Prefekturne organizacije stranke podeljene su na sledeći način: tvrdo jezgro koje se sastoji od 17 prefekturnih organizacija koje se okupljaju oko Ludovika Orbana (koji je kao predsedavajući PNL-a delio položaje generalnih sekretara i druge važne funkcije svojim ljudima, jačajući svoj položaj); gotovo jednak broj prefekturnih organizacija poziva na njegovu ostavku na mestu predsednika (reformatori, uglavnom iz Transilvanije), dok manji broj prefekturnih organizacija ostaje neodlučan i očekuje se da zauzmu stav u zavisnosti od razvoja događaja.

Predsednik stranke Ludovic Orban nije dao javni odgovor na napade, ali se juče sastao sa Klausom Iohannisom u Cotroceniju kako bi razgovarao o unutarstranačkoj situaciji. Jutros je izjavio da predsednika stranke bira kongres i dok se to ne dogodi, on je lider PNL-a. Dodao je da o partijskim pitanjima razgovara sa kolegama u institucijama, a ne javno.

Stranka je u procesu organizovanja vanrednog kongresa za izbor novog rukovodstva stranke. Ludovic Orban želi da bude jedini kandidat za predsednika PNL-a, što bi gotovo sigurno obezbedilo njegovu prvu kandidaturu u ime PNL za predsedničke izbore 2024. godine. Orban bi želeo da se specijalni kongres održi u aprilu, tako da njegovim protivnicima ne ostane vremena za organizaciju, međutim to je zbog pandemije ocenjeno nemogućim. Konferencija bi trebalo da se održi uživo, a ne na mreži, a kao rezultat toga, najverovatnije će biti održana na jesen, ako epidemiološka situacija to dozvoli.

Do tada će “antiorbanovsko krilo” imati vremena da se bolje organizuje, jer je još uvek u potrazi za kandidatom za predsednika stranke. Florin Citu ima podršku samoproglašenih „reformatora“, ali zasad samo za mesto premijera – u nastojanju da spreči Orbana da preuzme potpunu kontrolu nad strankom. Citu ima podršku Klausa Iohannisa, međutim, predviđa se da je procenat podrškemali. Jedan od izbora za predsedavajućeg PNL-a bio bi Emil Boc, čija je popularnost porasla na 27%. Ostale opcije mogu biti Rare Ra Bogdan (24%) i Ilie Bolojan.

Kao i obično, liberali očekuju od Klausa Iohannisa da se izjasni. Izveštaji kažu da su ga čelnici PNL-a obavestili da čekaju naznake Klausa Iohannisa o promeni rukovodstva uoči konferencije.

Svi u PNL-u shvataju da će onaj ko preuzme predsedništvo stranke zvanično biti budući kandidat za predsednika Rumunije.

Na kraju, treba primetiti da liberalni lideri u Transilvaniji polako žure da podrže ustanak Rares Bogdana protiv Ludovika Orbana. Emil Boc još nije dao izjave protiv Orbana i, na pitanje G4Media da li je spreman da se kandiduje za predsednika PNL-a, uzdržao se od bilo kakvih komentara. Izvori G4Media izveštavaju da E. Boc izgleda da nije spreman da se direktno suprotstavi Ludoviku Orbanu, kao što je slučaj sa Iliejem Bolojanom – koji zbog svoje neljubazne veze sa predsednikom Klausom Iohannisom nije na prvoj liniji tima Rares Bogdana. / ibna