Rumunija: Raste želja Moldavaca da se ujedine sa Rumunijom

Rumunija: Raste želja Moldavaca da se ujedine sa Rumunijom

Najnovija anketa koju je iData sprovela u Republici Moldaviji ukazuje na značajan porast – ček i do nivoa od 44% – građana Republike Moldavije koji žele da se pripoje Rumuniji. Procenjuje se da je do značajnog povećanja stope došlo zbog značajne humanitarne pomoći i 72.000 vakcina koje je Rumunija poslala u Kišinjev. U periodu januar-februar indeks je iznosio 37,5%, a u martu 43,9%.

I dok je pomoć Bukurešta promenila način na koji gledaju na Rumuniju u Kišinjevu, anemični stav Moskve u pružanju pomoći Republici Moldaviji tokom pandemije rezultirao je padom poverenja u Evroazijsku ekonomsku uniju na čelu sa Moskvom sa 48% u januaru na 40,9% .

Međutim, vredi napomenuti da većina Moldavaca želi da se vakciniše sa ruskom vakcinom Sputnik V (35,4%), dok je vakcina Pfizer na drugom mestu sa 18,9%.

S druge strane, sve veći broj građana Republike Moldavije pozitivno doživljava mogućnost pridruživanja zemlje NATO-u. Konkretno, 27,4% Moldavaca kaže da se slaže.

Među političarima, građani veruju proevropskoj predsednici Maia Sandu (31,2%), dok proruski bivši predsednik Igor Dodon sakuplja 23,5%, a slede Ilan Sor sa 4%, Renato Usatii sa 3% i Vladimir Voronin sa 2,2%.

Anketa je sprovedena između 20. i 31. marta na uzorku od 1.314 ljudi, uz marginu greške od 2,5%.

Grosu: Prevremeni izbori mogli bi se održati u Moldaviji u julu

Privremeni predsednik stranke PAS Igor Grosu, kojeg je predsednica Maia Sandu nominovala za mesto premijera, rekao je u intervjuu za G4Media da bi vanredni izbori u Republici Moldaviji mogli biti održani u julu.

Što se tiče rešavanja krize u Pridnjestrovlju, lider PAS veruje da bi deo tamošnjeg arsenala trebalo ukloniti, a drugi deo bi mogao tamo ostati.

Takođe je naglasio da bi iskustvo Republike Rumunije u oblasti reforme pravosuđa i unapređenja rada sudija i tužilaca bilo dragoceno za Republiku Moldaviju. / ibna