Rumunija: Sastanak Aurescu – Dendias

Rumunija: Sastanak Aurescu – Dendias

Ministar spoljnih poslova Rumunije Bogdan Aurescu danas se sastao sa Nikosom Dendiasom, ministrom spoljnih poslova Republike Grčke, koji boravi u zvaničnoj poseti ovoj zemlji.

Tokom  posete, ministar Nikos Dendias učestvovao je i na Godišnjem sastanku rumunske diplomatije (RADR), kao specijalni gost ministra spoljnih poslova Bogdana Aurescua na panelu o aktuelnim bezbednosnim izazovima.

Glavni cilj konsultacija između ministara spoljnih poslova Rumunije i Grčke bio je da se identifikuju novi načini razvoja i produbljivanja odličnih odnosa između Rumunije i Republike Grčke, zasnovanih na tradicionalnim istorijskim i kulturnim vezama, ali i u više zajedničkih interesa na regionalnom i Evropskom nivou. Tokom sastanka, dvojica zvaničnika pozdravili su rastući nivo trgovine i složili se o potrebi nastavka napora za jačanje ekonomske i sektorske saradnje, kao i međusobnih ulaganja.

Razgovori su takođe pružili priliku za razmenu mišljenja o saradnji u regionalnim granicama, uključujući tripartitni i višestrani nivo, sa naglaskom na projekte energetskog i transportnog povezivanja, kao i zajedničku podršku evropskoj perspektivi zemalja Zapadnog Balkana.

Poseta je takođe olakšala razmenu mišljenja o aktuelnim pitanjima na evropskoj agendi, kao i raspravu o međunarodnim pitanjima od zajedničkog interesa. /ibna