Rumunija: Sastanak Saveta za nacionalnu bezbednost održan pod predsedavanjem predsednika Iohannisa

Rumunija: Sastanak Saveta za nacionalnu bezbednost održan pod predsedavanjem predsednika Iohannisa

Vrhovni Savet za nacionalnu odbranu (CSAT) Rumunije sastao se u sredu pod predsedavanjem predsednika Klausa Iohannisa.

Završavajući sastanak, rumunski predsednik je izjavio da je glavna tačka dnevnog reda sastanka CSAT bila analiza nove Nacionalne strategije odbrane za period 2020-2024.

„Strategija je razvijena u kontekstu pandemije koja je zahvatila sve zemlje širom sveta i prouzrokovala duboku ekonomsku krizu. Pod ovim posebnim uslovima, odnosi moći između globalnih aktera se narušavaju, što pogoršava već pojačanu nestabilnost i nepredvidivo stanje globalne sigurnosti. Rumunija se morala kratkoročno suočiti sa ovom pandemijom, a perspektiva razvoja novog kruga virusa primorava rumunsku državu da nastavi mere za povećanje sposobnosti za upravljanje takvom krizom na više nivoa: medicinski, javni mir i obrazovni sistem, pružanje javnih usluga i, posebno, u smislu sve veće ekonomske otpornosti“, rekao je Iohannis medijima u predsedničkoj palati Cotroceni.

Prema rečima predsednika, nova strategija pruža odgovore na „ključna“ pitanja o nacionalnim prioritetnim ciljevima za osiguranje bezbednosti zemlje i njenih građana i pokazuje šta treba učiniti da bi se postiglo.

“Politike javne bezbednosti biće osmišljene i sprovedene sa građanima kao krajnjim korisnikom, jer svi Rumuni moraju osećati da žive u bezbednom okruženju i da veruju da ih njihove javne institucije štite”, rekao je Iohannis. / ibna