Rumunija se obavezala prema svojim susjedima i EU, kaže rumunski ministar energetike

Rumunija se obavezala prema svojim susjedima i EU, kaže rumunski ministar energetike

Rumunija, četvrta po veličini zemlja proizvođač prirodnog gasa u Evropi, obećala je preko svog generalnog sekretara za energiju, Andrei-Petrisora Maioreanua, da će da koristi svoje energetske resurse za svoje potrebe, potrebe susjednih zemalja i cijelog evropski sistem, kako bi dodatno ojačala energetski sektor u Evropi.

Rumunija pokriva oko 90% domaće potražnje za gasom godišnje, odnosno 11 milijardi kubnih metara prirodnog gasa, koristeći sopstvene rezerve ugljovodonika, dok preostalih 10% obezbeđuje uvozom gasa iz Rusije.

Koristeći rezerve gasa u Crnom moru, Rumunija bi se mogla pretvoriti u neto izvoznika, nudeći svojim susedima u jugoistočnoj Evropi alternativu ruskom gasu.

“Zabrinuti smo zbog diverzifikacije puteva i izvora snabdevanja energijom”, rekao je Andrei-Petrisor Maioreanu, ističući da je “glavni cilj vlade njegove zemlje da se uspostavi evropski sistem energetske bezbednosti”.

Podseća se, međutim, da je Evropska komisija krenula protiv Rumunije na osnovu zakona koji će verovatno ograničiti izvoz gasa, što je u suprotnosti sa pravilima unutrašnjeg tržišta energije EU.

“Pitanje ograničenja za izvoz gasa ostaje”, rekao je komesar EU za energetiku i klimatske promjene Miguel Arias Canete.

Prema sadašnjem zakonodavstvu, Rumunija traži od kompanija koje posluju u Crnom moru da prodaju 50% offshore proizvodnje plina i nameće 2% poreza na promet proizvođača plina.

Američki EkkonMobil i austrijski OMV su prestali sa radom u polju Neptun u Crnom moru, sa procenjenim rezervama od 42 do 84 kubnih metara prirodnog gasa, dok ne utvrde komercijalnu održivost celokupnog poduhvata.

Rumunija ima rezerve nafte, gasa, uglja i urana, dok je doprinos hidroenergije važan za proizvodnju električne energije.

“Možemo održati našu konkurentnost i osigurati regionalnu energetsku bezbednost”, rekao je Andrei-Petrisor Maioreanu./ibna