Rumunija se ponovo bori sa krizom Vlade

Rumunija se ponovo bori sa krizom Vlade

Nakon odluke rumunskog premijera Florina Citua da izbaci ministra pravde Steliana Jona (USR-PLUS), koga je optužio da je „ucenjivao rumunski narod“ blokirajući neke razvojne planove, ova zemlja je ponovo ušla u krizu Vlade.

USR-PLUS je kasno sinoć nakon burnog sastanka najavio da njeni ministri neće podneti ostavku i da će zatražiti ostavku premijera Florina Citua. Druga opcija je predlog da se glasa o poverenju Vladi.

Nešto pre podne, Politbiro Liberalne partije (PNL) sastao se putem telekonferencije na zahtev Cituove grupe da odluči o koracima koje treba preduzeti. Grupa oko premijera smatrala je da je Citu bio u pravu što je otpustio Steliana Iona. Nedavno je objavljeno da je svih 54 lidera PNL-a podržalo Citua na sastanku kojem nije prisustvovao Ludovik Orban. U stvari, u to vreme Orban je davao izjave novinarima.

Nakon toga, predsednik zemlje, Klaus Iohannis, potpisao je dekret o izbacivanju Steliana Iona.

Ranije su politički izvori rekli Hotnews -u da će “ako predsednik potpiše ukaz, vladajuća koalicija jednostavno biti raznesena i nema povratka”.

S druge strane, predsednik PSD-a Marcel Ciolacu pozvao je USR-PLUS da „napusti balet“ i najavio da prikuplja potpise za izglasavanje nepoverenja.

U logoru UDMR vlada tišina. Kelemen Hunor otputovao je u Kluž na predstojeći Kongres sindikata. UDMR je stala na stranu Florina Citua, argumentujući potrebu da se odobri program „Anghel Saligni“, što je zvanični razlog zašto je Stelian Ion izbačen iz vlade.

Dužnosti ministra pravde privremeno obavlja ministar unutrašnjih poslova Lucian Bode.

Jučerašnji sastanak vlade prekinut je zbog premijerove odluke da na dnevni red uvrsti investicioni program „Anghel Saligni“ vredan 50 milijardi leja. Rukovodioci PSR-PLUS-a ljutito su zapretili da će podneti predlog za izglasavanje nepoverenja ako se predlog zakona podnese, žaleći se da potrebna mišljenja, uključujući i mišljenje Ministarstva pravde, nisu izdata.

Svrgnuti ministar Stelian Ion rekao je da je dobio samo jedan primjerak uredbe za program “Anghel Saligni” zbog kojeg je izbila kriza i za “grešku” okrivio Ministarstvo razvoja. Razlog je to što je ministarka za razvoj Cseke Attila izjavila da je original poslan Ministarstvu pravde 25. avgusta. Ion je takođe rekao da bi mišljenje o ovom investicionom programu bilo prilično negativno.

Nakon svrgavanja Iona, USR PLUS je objavio da povlači političku podršku Florinu Citu, koga je okrivio za političku krizu, i rekao da će stranka, ako propadnu razgovori unutar vladajuće koalicije o izboru novog premijera, podržati predlog da se izglasa nepoverenje Vladi.

Sa svoje strane, Stelian Ion je danas rekao da su “nevidljivi ulozi” reorganizacije povezani sa tekućim procesom imenovanja osoba na najvišim tužilačkim funkcijama. Kako je rekao, dobio je “signal” da “nije u redu” da on koordinira proces odabira kandidata za mesta ovih tužilaca, već neko drugi, “kako bi se ishod unapred znao” .

Sinoć, kada je postalo poznato rešenje o smeni, Stelian Ion je objavio spisak tužilaca koji su se prijavili na konkurs za vodeća mesta u DNK i DIICOT -u, uključujući i onaj glavnog tužioca DIICOT-a. Proces bi trebalo da se završi 15. septembra, a predsednik Iohannis će poslati svoje predloge za ta mesta.

Na pitanje novinara, Stelian Ion je odgovorio da se “ne radi o određenoj stranci, već o načinu diskusije”.

Za mene se ovaj proces mora odvijati transparentno, uz saradnju institucija, uz dijalog koliko zakon dozvoljava i na kraju dovesti do predloga, koje će prihvatiti predsednik, koji ima poslednju reč u prihvatanju Odeljenja za sudije“, rekao je ministar pravde, upućujući poruku sudijama da nikada ne prihvataju „političke signale bilo koje vrste u svom poslu“.

U toku je proces odabira osam upražnjenih rukovodećih mesta u državnom tužilaštvu, DIICOT -u i DNK. Pozicija šefa DIICOT -a bila je upražnjena od septembra 2020. godine, kada je Giorgiana Hosu bila primorana da podnese ostavku nakon što je njen suprug, bivši policajac Dan Hosu, osuđen na tri godine uslovno u predmetu Carpatica Asig.

Intervju sa kandidatima će biti održan od 6. do 9. septembra. Predlozi Ministarstva pravde će se zatim poslati Vrhovnom sudskom savetu na mišljenje, pre nego što se pošalju predsedniku Iohannisu na potpis.

Drugi kandidat za predsednika PNL -a, predsednik parlamenta Ludovik Orban na konferenciji za novinare izneo je svoj stav o krizi Vlade koja je izbila nakon smene  ministra pravde Stelian Iona.

Između ostalog, on se osvrnuo na koaliciju formiranu komplikovanim pregovorima, „sa ciljem da zemlju spasi iz kandži PSD -a“ i koja se obavezala na četiri godine rada u korist građana i zemlje.

„Danas smo u političkoj situaciji u kojoj niko neće ostvariti profit, ni premijer Citu, ni USR PLUS, niti bilo koja druga politička formacija koalicije. (…) Ne možemo upravljati ako Vladin program ne podržava nijedna politička formacija koja je potpisala sporazum. Svaki odlazak iz koalicije mogao bi dovesti do gubitka većine,” rekao je Orban. /ibna