Rumunija se sprema za ulazak u eru elektronskih ličnih dokumenata

Rumunija se sprema za ulazak u eru elektronskih ličnih dokumenata

Vladin nacrt dekreta kojim se predviđa da će elektronski identifikacioni brojevi obavezno izdavati uzrasta od 12 godina ili ranije na zahtev roditelja / staratelja, koji počinju sledeće godine, proširio se danas rumunskim medijima. Novi identifikacioni dokumenti biće bezbedniji i omogućiće građanima da vode svoje poslove sa državom bez potrebe da posećuju kancelarije javnih službi, jer će identitet biti obezbeđen mehanizmima sličnim elektronskom potpisu. Štaviše, lične karte će takođe delovati kao zdravstvene kartice. Cilj je da se Rumunija prilagodi evropskim standardima.

Rumunsko Ministarstvo komunikacija navodi da bi, kako bi rumunski državljani ostvarili svoje pravo na slobodno kretanje kroz države članice EU u uslovima sličnim onima drugih evropskih državljana, Rumunija morala da izda elektronske identifikacione karte do avgusta 2021. Čip će nositi fotografiju i dva otiska prsta.

Građanima koji ne žele da preuzmu elektronske lične karte moći će se izdavati tradicionalne lične karte bez elektronskih podataka, ali sa većim stepenom bezbednosti nego danas. Međutim, s tim dokumentima neće biti u mogućnosti putovati u inostranstvo, niti u EU, niti elektronski komunicirati s javnom upravom.

Nacrt vladine uredbe stavljen je na javnu raspravu. / ibna