Rumunija: Sezonski radnici su zdravstvena bomba

Rumunija: Sezonski radnici su zdravstvena bomba

Dan Tapalaga analizira situaciju rumunskih sezonskih radnika u članku na veb lokaciji G4Media, pošto veliki broj zemljoradnika sezonaca iz Rumunije putuje u evropske zemlje radi žetve poljoprivrednih proizvoda.

Prema Tapalagi, u četvrtak ujutro se oko 2.000 sezonskih radnika okupilo na parkiralištu nasuprot aerodroma Kluž da bi čarter avionom otišli za Nemačku, jer su nemački poljoprivrednici poslednjih nedelja vršili snažni pritisak na Vladu u Berlinu da ukine ograničenja rumunskim radnicima.

Oni zajedno sa Bugarima i Poljacima predstavljaju 85% ukupne sezonske radne snage koja u ovom periodu pomaže u berbi šparoga i ostalih sezonskih poljoprivrednih proizvoda. Bez njih, nemački poljoprivrednici rizikuju da žetvu ostave na njivama, pa je njihovo prisustvo postalo presudno za nemačku ekonomiju.

Pre nedelju dana, 2. aprila, Vlada u Berlinu saopštila je da je prihvatila kvotu od 4.000 sezonskih radnika za ulazak u Nemačku, zemlju koja je pogođena epidemijom koronavirusa, ali pod strogim uslovima.

Ovi radnici u Nemačku mogu stići samo čarter letom ili putovanjem u grupi. Njihovo zdravstveno stanje će takođe biti provereno na granici. Ako postoje znakovi koronavirusne infekcije, ulazak u Nemačku biće uskraćen. Ovi radnici biće zaposleni odvojeno od ostalih radnika 14 dana nakon dolaska u Nemačku i neće im biti dozvoljeno da napuste posao.

Drugim rečima, Nemačka je mnogo pre ukidanja određenih ograničenja uspela da se organizuje i obezbedila je da se maksimalne smanji rizik od nova koronavirusna epidemija u zemlji zbog dolaska preko 4.000 sezonskih radnika. U Nemačkoj je do četvrtka popodne zabeleženo ukupno 113.296 slučajeva zaraze od COVID-19 i 2.349 preminulih.

Rumunska Vlada reagovala je na nemački pritisak, i ne samo to, pošto su se Italijani suočili sa sličnim problemima i 4. aprila su uključeni u vojnu uredbu br. 7 kojom su ukinuli određena ograničenja putovanja u odnosu na sezonske radnike.

U članu 10. stoji: „(1) Letovi koji obavljaju sve aviokompanije na čarter letovima dozvoljeni su za prevoz sezonskih radnika iz Rumunije u drugih država po odobrenju (2). Odredbe stava (1) ne odnose se na zdravstvene i socijalne radnike.

Italija je najavila da će 15.000 Rumuna doći da radi u poljoprivrednom sektoru na severu zemlje, epicentru epidemije, pošto je rumunska država sezonske radnike izuzela od ograničenja.

Ali rumunska Vlada nije organizovana, kao što je to učinila nemačka Vlada, i nije smislila odgvor drugi predvidljivi haos koji će uslediti. Još niko nije utvrdio kako i pod kojim uslovima ovi sezonski radnici mogu da putuju u neku zemlju, kako da se organizuju, najavljuju i upravljaju grupni letovi tako da rizik od infekcije bude ograničen. Regrutne kompanije brzo su okupile radnike autobusima (mnogi od njih su iz Sučeva) koji su lutali zemljom, a niko u Klužu nije znao za njihov dolazak.

U četvrtak u podne, prema Tapalagi, usledilo je iznenađenje kada se na parkiralištu ispred aerodroma Kluž okupilo desetine autobusa iz cele zemlje, sa oko 2.000 sezonskih radnika. Čekali su u redu satima, bez pridržavanja pravila socijalne distance ili minimalne zaštite, i ukrcali na letove u Nemačku.

Uprava aerodroma je ukazala na Gradsko veće kao odgovorno za upravljanje parkiralištem preko privatne kompanije. Predstavnici Veća odbacili su optužbe, tvrdeći da aerodrom nije najavio 13 čarter letova koji su morali da pokupe radnike, iako su za to znali pre nekoliko dana.

Situacija sa sezonskim radnicima usred pandemije koronavirusa uopšte nije zavidna. Godinama su organizovali život oko svog rada na farmama u Nemačkoj, Italiji ili Velikoj Britaniji, kojima njihove usluge trebaju samo nekoliko meseci u godini.

Oni tamo rade, u često teškim uslovima, u poljoprivredi, nadajući se da će za dva do tri meseca povećati svoje prihode za nekoliko hiljada evra, kako bi živeli u zemlji ostatak godine. Sada se, pored napornog rada, suočavaju i sa ozbiljnim zdravstvenim rizicima. Oni još uvek žive dramu udaljenosti od porodica, kojoj se sada dodaje i strah od koronavirusa.

Za njih rumunska država ima malo toga da ponudi. Trebali bi biti vrlo srećni što za njih postoji izlaz na evropskom tržištu rada, jer bi u suprotnom to predstavljalo socijalni i ekonomski teret za rumunsku državu.

S druge strane, ukidanjem ograničenja putovanja za sezonske radnike, koji će raditi upravo u zemljama koje su teško pogođene epidemijom, Rumunija ne zatvara začarani krug infekcija, već stvara razdor.

Mnogi će se vratiti posle mesec, dva ili tri iz „crvenih“ oblasti. Čak i ako budu pod karantinom kada uđu u zemlju, svi znaju da disciplina i poštovanje pravila nisu jake tačke onih koji se vraćaju kući.

Dakle, u kojoj meri je odluka o ukidanju ograničenja za sezonske radnike ispravna? Da li rumunska Vlada ima izbora? Može li se takva odluka odložiti ako se od svih zatraži da ostanu kod kuće i striktno prate mere izolacije?

Najblaže rečeno, ovo je prvi put da je nemačka štampa objavila desetine članaka o vitalnim potrebama za rumunskim radnicima, a u fokusu ovih izveštaja nisu više lopovi, provalnici, prosjaci i prostitutke ./ibna