Rumunija: Smena ministra zdravlja uzdrmala političku scenu

Rumunija: Smena ministra zdravlja uzdrmala političku scenu

Smena ministra zdravlja Vlada Voiculescua iz koalicione vlade Florina Citua izazvalo je pometnju na političkoj sceni Rumunije.

Potpredsednik Vlade Dan Barna rekao je u izjavi nakon smene ministra da premijer Florin Citu više nema podršku USR PLUS, jer odluka o odstranivanju Voiculescua “baca koaliciju u veliku krizu”. Slične izjave dao je i predsednik saveza USR PLUS Damian Ciolos.

Dan Barna naglasio je da trenutna Vlada „radi“ i odluka o tome kako krenuti „napred“ biće doneta na sastanku vladajuće koalicije, koji je USR PLUS zatražio nakon smene ministra Voiculescua. Napominje se da je Barna zatražio hitan sastanak vladajuće koalicije radi razgovora o povlačenju poverenja premijeru Florinu Cituu.

„Ova vlada radi, ova vlada postoji. Danas ćemo imati raspravu u koaliciji da vidimo kako možemo ići napred”, rekao je Barna na pitanje da li vlada Citu i dalje stoji.

U međuvremenu, na pitanje da li USR PLUS razmišlja o napuštanju vlade ako PNL ne povuče svoje poverenje za Florina Citua, odgovorio je: „Imam puno poverenje u mudrost USR PLUS-a, PNL-a i UDMR-a da pronađu rešenja da Rumunija može da napreduje. Imam puno poverenje u mudrost i zrelost članova koalicije za sastanak koji ćemo imati danas, kako bismo pronašli put napred. Čast je vladati Rumunijom, i to je nešto što nas se tiče, a odgovor je vrlo jednostavan i premijer nam ga je dao jutros i ja se potpuno slažem: Rumunija ne zavisi od jedne osobe. Slažem se sa ovim 100%.“

Konačno, Dan Barna je naglasio da je u sredu razgovarao i sa predsednikom Klausom Iohannisom i da ostaje da se vidi da li će biti potrebno posredovanje šefa države.

Predsednik PNL-a Ludovik Orban rekao je da liberali podržavaju Florina Citua kao premijera i da nema razloga da bude smenjen.

„Florin Citu je premijer, a PNL podržava Florina Citua. (….) O smeni premijera može odlučiti samo koalicija, a mi, PNL, kada smo doneli odluku da podržimo Florina Citua za mesto premijera, razmišljali smo o njegovoj kandidaturi, podržali smo ga i mi to i dalje radimo“.

Prema izjavi rumunskog predsedništva, predsednik Klaus Iohannis potpisao je ukaz o imenovanju premijera Florin Citu za privremenog ministra zdravlja. / ibna