Rumunija: Sve mogućnosti otvorene za glasanje o Cituovoj vladi

Rumunija: Sve mogućnosti otvorene za glasanje o Cituovoj vladi

Privremeni predsednik PSD Marcel Ciolacu objavio je juče da je njegova stranka odlučila da ne glasa za Cituovu Vladu „jer to ne vredi“, kako je rekao. “Liberali su odgovorni za formiranje većine”, dodao je.

Nezvanično, očekuje se da će socijaldemokrate odlučiti o svojoj strategiji nakon što Ustavni sud donese odluku o Hitnoj uredbi Vlade o vanrednim izborima, koja bi trebalo da bude objavljena u četvrtak. Danas će se saznati razlozi iza presude Suda o kojoj je postojao pravni sukob između predsednika zemlje i Parlamenta.

Kako se zemlja nalazi pred mogućom epidemijom koronavirusa, scenario prevremenih izbora gubi na značaju. PSD je izjavio da su neki poslanici i senatori u stranci spremni da zajedno sa svojim kolegama iz PNL-a glasaju za Cituovu Vladu. Međutim, PSD strahuje da liberali na kraju neće glasati za svoju Vladu, a socijaldemokrate će biti ponižene zbog glasanja. Zbog toga će svoju konačnu odluku doneti pre plenarnog zasedanja u četvrtak, u zavisnosti od presude Ustavnog suda i položaju PNL-a.

Zvanično, Marcel Ciolacu je pojasnio da će, ukoliko se promeni stranačka linija i odluči da ne glasa za Cituovu Vladu, odluka biti donesena unutar stranke “uz konsultacije sa našim partnerima u ostatku zemlje”. Prošle nedelje je javno rekao da PSD učestvuje u procesu glasanja i da će glasati protiv Vlade.

U međuvremenu je najavljeno da će se glasanje u četvrtak održati u 16 ​​sati (po lokalnom vremenu). Predsednici Doma i Senata zatražili su od premijera da zameni ministre koji su dobili negativna mišljenja od odbora dva doma, i to je sledećih sedam: Lucian Heius – ministar finansija koji je zamenio Florina Citua; Catalin Predoiu (pravda); Štefan (javni radovi); Bogdan Gheorghiu (Kultura); Victor Costache (zdravlje); Monica Anisie (obrazovanje); Violeta Alekandru (rad i socijalna zaštita). / ibna