Rumunija: Sve škole zatvorene od sutra – potvrđeno 17 slučajeva koronavirusa sa pet izlečenih

Rumunija: Sve škole zatvorene od sutra – potvrđeno 17 slučajeva koronavirusa sa pet izlečenih

Do jutros je u Rumuniji potvrđeno 17 slučajeva koronavirusa. Pet pacijenata je izlečeno 52 smešteno u karantin a 11.235 osoba ostaje u kućnoj izolaciji i pod medicinskim nadzorom.

Vlada je preduzela niz mera koje štampa opisuje kao bez presedana. Među njima su zatvaranje svih obrazovnih jedinica, od vrtića do srednjih škola, od 11. do 22. marta, sa mogućnošću produžavanja tog perioda; zabrana javnih okupljanja više od 1.000 ljudi; obustava letova za i iz Italije, kao i redovnih autobuskih linija (koji počinju danas do 31. marta) i vozova (od 12. marta do kraja meseca).

Uvedena je obavezna redovna dezinfekcija površina u prodavnicama hrane, privatnim i javnim prevoznim sredstvima, kao i izbegavanje prenatrpanosti u trgovačkim centrima. Takođe je odlučeno da za okupljanje do 200 osoba nije potrebna posebna dozvola Uprave za javno zdravstvo.

Pored toga, delu radnika u javnom i privatnom sektoru je data mogućnost da radi od kuće. Ove mere dodaju se onima proglašenim prethodnih dana.

Rano jutros, rumunska Bittnet grupa najavila je da će, zajedno sa svojim partnerima (Microsoft i Cisco), rumunskim privatnim kompanijama besplatno pružiti digitalna rešenja kako bi olakšala rad svojih zaposlenih od kuće tokom šest meseci. Na ovaj način žele da im pomognu da se izbore sa trenutnom situacijom i ograniče širenje COVID-19.

Nedavno je objavljeno da će za sedam dana biti odloženo usvajanje zakona kojim će poslodavci, u slučaju da se škole zatvore, odobriti zaposlenima sa decom plaćeni dopust tokom tog perioda. Predlog zakona koji je već podnesen u Parlamentu primio je žestoku povratnu reakciju zbog velikog opterećenja preduzeća. / ibna