Rumunija: Tenzije jačaju nakon produžetka vanrednog stanja

Rumunija: Tenzije jačaju nakon produžetka vanrednog stanja

Saopštavajući da je zemlja sposobna da izvrši 17.000 testova (RT-PCR) dnevno, rumunski premijer Ludovik Orban nepokolebljivo je isključio svaku mogućnost „izrade statistika povezanih sa slučajevima koronavirusa“, ​​optužujući za „demagošku politiku“, „sve one koji su želeli sistematski da smanje rizik “, kritikujući neodgovorno ponašanje nekih političara koji su „nagovarali građane da ne poštuju pravila“. Pored toga, premijer je izjavio da će se vanredno stanje nastaviti onoliko dugo koliko je potrebno, jer obezbeđuje „okvir koji omogućava vlastima, građanima, kompanijama i institucijama da poštuju sva pravila za zaštitu javnog zdravlja“.

Ludovik Orban je takođe naglasio da će Vlada na sledećem sastanku kabineta odobriti Predlog zakona o lokalnim izborima 27. septembra, kao i higijenska pravila za one koji su uključeni u izborni proces, rekavši da je uveren da će se širenje koronavirusa smanjiti do tog datuma.

Orban je dodao da udvostručenje porodičnih naknada trenutno nije opcija i da Vlada radi na rasporedu na osnovu kojeg bi ove beneficije mogle biti isplaćene, kako prenosi Agerpres.

Pored toga, premijer je najavio da će „veliki stimulativni paket“ koji je pripremila Vlada biti na snazi u roku od 10 dana. Ovaj program finansijske podrške nadopunjuje već preduzete mere i uključuje, između ostalog, sisteme državne pomoći za garantovanje zajmova velikim kompanijama, njihove buduće investicije, kao i “green field” investicije. Pored toga, prema rečima g. Orbana, Vlada razvija plan subvencija za mala i srednja preduzeća.

Privremeni lider socijaldemokrata (PSD) Marcel Ciolacu rekao je sinoć za B1TV da će se njegova stranka žaliti Ustavnom sudu Rumunije (CCR) zbog ustavnog sukoba Vlade i Parlamenta, nakon što je izvršna vlast odobrila odluku o proširenju vanrednog stanja u celoj Rumuniji tokom dodatnih 30 dana, bez saglasnosti Parlamenta. Socijaldemokrate optužuju Orbana za „zloupotrebu vlasti“ i „nedostatak kredibiliteta“. „Put koji je izabrao PNL je najgori. Na neki su način vanredno stanje nametnuli, bez parlamentarne ili javne rasprave“. Tokom konferencije za štampu, portparol PSD-a i senator Lucian Romascanu rekao je da je vanredno stanje trebalo da bude proglašeno na lokalnom nivou i da je Vlada koristila pandemiju u svoju korist da opravda odluke donesene tokom pandemije. / ibna