Rumunija: Tim zdravstvenihradnika otišao u SAD

Rumunija: Tim zdravstvenihradnika otišao u SAD

Tim koji čini 5 lekara, 5 medicinskih sestara i 5 vojnih specijalista iz NRBC-a (nuklearna, radiološka, bakteriološka, hemijska zaštita) rumunskog Ministarstva odbrane odleteo je jutros u Alabamu gde će boraviti 14 dana. Misija tima biće da pomogne sestrinskom osoblju, kao i da razmeni iskustva i dobije uvid o metodama koje se primenjuju u Sjedinjenim Američkim Državama.

Premijer Ludovik Orban, kao i ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Rumuniji Adrian Zuckerman, prisustvovali su ceremoniji upriličenoj povodom odlaska i potvrdili važnost strateškog partnerstva između dveju zemalja, koje je „snažnije nego ikad“.

Ministar spoljnih poslova Rumunije, Bogdan Aurescu, primio je prošlog petka ambasadora Adriana Zuckermana. Pored bilateralne saradnje tokom pandemije, teme sastanka su bile fokusirane na najavu izlaska Sjedinjenih Država iz Ugovora o otvorenom nebu, Republici Moldaviji, programu odustajanja od viznog režima, pridruživanju Rumunije OECD-u i perspektiva inicijative Tri mora. Prema ministru Aurescu, Rumunija “razume” razloge povlačenja Sjedinjenih Država iz Ugovora o otvorenom nebu i obezbediće “jedinstven” i “stabilan” pristup na nivou NATO kao i da prati da Rusija pravilno sprovodi odredbe Ugovora./ibna