Rumunija: Tomac poziva na relokaciju 10% EU BDP-a za fiskalnu pomoć državama

Rumunija: Tomac poziva na relokaciju 10% EU BDP-a za fiskalnu pomoć državama

Evropska unija bi mogla izdvojiti 10% svog bruto domaćeg proizvoda (BDP) za rešavanje ekonomske štete uzrokovane pandemijom koronavirusa, izjavio je predsednik PMP-a Eugen Tomac.

Paket ekonomskog oporavka, koji je sada dostupan Evropskoj uniji u nastojanju da se oporavi od pandemije koronavirusa, mogao bi iznositi do 1.600 milijardi evra, što bi značilo skoro 10% BDP-a Unije, izjavio je predsednik Partije narodnog pokreta (PMP) Eugen Tomac objavio je na Facebooku.

Cilj je pomoći subvencijama malim i srednjim preduzećima (MSP) zahvaćenim zdravstvenom krizom, kaže Tomac. Nakon zahteva Španije, Italije i Francuske za finansiranjem usmerenim na ponovno pokretanje ekonomija EU i sprečavanje da zemlje koje su pogođene više od onih koje su bolje pripremljene za krizu, ne uđu u recesiju, Nemačka je pokazala spremnost da učestvuje u odgovoru solidarnosti EU da je takav fond za finansiranje treba da bude privremen.

Na prošlonedeljnom plenarnom zasedanju Evropskog parlamenta, predsednica Evropske komisije Ursula von der Leien još jednom je podržala plan oporavka; Maršalov plan zasnovan na evropskom višegodišnjem budžetu, u kojem „jedinstveno tržište i koherencija politike čine dve strane iste kovanice“.

O ovom Maršalovom planu ekonomskog ponovnog pokretanja EU očekuje se da će sutra, 23. aprila, razgovarati šefovi država i vlada EU. / ibna