Rumunija: Upitno glasanje za davanje poverenja drugoj Orbanovoj Vladi

Rumunija: Upitno glasanje za davanje poverenja drugoj Orbanovoj Vladi

Glavne opozicione stranke grade zajednički front protiv prevremenih izbora

Predstavnički dom rumunskog Parlamenta zasedaće popodne u 16 ​​sati kako bi se odlučilo o izglasavanju poverenja Orbanovoj drugoj Vladi nakon što su parlamentarni odbori završili razgovore sa predloženim članovima, od koji su samo četiri dobila pozitivno mišljenje.

Međutim, glavne opozicione stranke PSD, Pro Rumunija i ALDE najavile su da će bojkotovati sastanak, dok je Liberalna stranka PNL najavila da će prisustvovati sastanku, ali neće glasati o Vladi (u kojoj su i njihovi članovi) jer je cilj Vlade da bude odbačena kako bi zemlja krenula prema prevremenim iziborima.

Čini se da cilj prevremenih izbora propada, jer će današnji sastanak verovatno biti odložen ukoliko ne bude kvoruma.

Predsednici dva doma Parlamenta, Marcel Ciolacu i Titus Corlatean (obojica iz PSD-a), poslali su apelacije Ustavnom sudu s pitanjem da li je u skladu s ustavnim odredbama da predsednik Klaus Iohannis dodeli mandat za formiranje Vlade Ludoviku Orbanu, prelaznom premijeru koji je izgubio vlast nakon što mu je izglasano nepoverenje, optužujući Iohannisa za diskreditaciju i zloupotrebu dužnosti.

Sud trenutno raspravlja o apelaciji i doneće konačnu odluku u roku od jednog dana, kako prenose rumunski mediji.

S jedne strane, PSD želi pokazati da ima moć i da ne prati razvoj događaja koji je pokrenuo PNL; s druge strane, želi da odloži glasanje za 2. mart, nakon Kongresa stranke (koji će biti održan 29. februara), na kome će se privremeni predsednik Marcel Ciolacu boriti za mesto predsednika.

Što se tiče ostalih stranaka, PMP je najavio da će prisustvovati sednici, ali neće glasati. Jedina stranka sa PNL je USR s kojom Orban obezbeđuje samo 196 od 233 potrebna glasa.

Vrhunski zvaničnici PNL-a, poput potpredsednika Raluca ​​Turcana, već ovog vikenda počeli su pripremati javnost  za mogući nedostatak kvoruma. Rešenje s kojim je PNL računao za prevazilaženje prepreka s kojima se PSD suočava bila je žalba Ustavnom sudu zbog odbijanja parlamentarnih stranaka da prisustvuju današnjem glasanju.

Orban će pred Parlament izaći sa istim kabinetom. Napominje se da su od 16 ministara samo četvorica dobila odobrenje nadležnih odbora.

U međuvremenu, pravni krugovi koji su prijateljski prema PNL tvrde da bi glasanje danas u Parlamentu kršilo odredbu Uredbe o zajedničkom domu i Senatu, koja kaže da Parlament treba da glasa za novu vladu u roku od 15 dana, otvarajući još više pitanja koja treba rešiti Ustavni sud.

Uz to, prevremeni izbori zavise i od presude Ustavnog suda po žalbi koju je ombudsman podneo na zahtev određenih stranaka u vezi sa hitnom uredbom prve Vlade Ludovika Orbana, kojom su skraćeni rokovi predviđeni Ustavom da bi se vanredni izbori mogli najkasnije u junu. Senat je već odbio žalbu i glasanje u Domu biće odlučujuće. / ibna