Rumunija: Uvode se nove restriktivne mere kako se država približava izborima 6. decembra

Rumunija: Uvode se nove restriktivne mere kako se država približava izborima 6. decembra

Tokom posete okrugu Maramures u petak, predsednik Rumunije Klaus Iohannis rekao je da će stroge mere koje su vlasti preduzele pomoći u izbegavanju „ozbiljnije faze zatvaranja“ nakon izbora. Predsednik je pojasnio da će prvi rezultati mera koje stupaju na snagu u ponedeljak biti dostupni za dve ili tri nedelje.

„Pandemija nas sve više brine; nažalost, danas beležimo preko 10.000 (dnevnih slučajeva). Prognozirao sam ovu situaciju sinoć.

Zajedno sa vladom odlučili smo se za nove i temeljito proučene mere koje će početi da se sprovode u ponedeljak; odredbe koje su osmišljene da značajno usporavaju širenje pandemije.

To su mere koje će definitivno zaustaviti širenje koronavirusa. Svi moramo delovati kao tim i konačno prevazići ovu pandemiju”.

Rumunski predsednik Iohannis sinoć je prisustvovao sednici vlade, najavljujući nove mere za borbu protiv pandemije koronavirusa i pojašnjavajući da su parlamentarni izbori zakazani za 6. decembar.

Kao primer naveo je Sjedinjene Države, ističući da se jake države zalažu za demokratske izbore, i istakao da je Rumunija i sama jaka država.

„Odvijaju se razne javne rasprave u vezi sa sprovođenjem izbora usred pandemije. Odmah da vam kažem, demokratija se ne može staviti u ograde; demokratija mora biti osigurana i to se događa održavanjem slobodnih izbora. Jake nacije žele demokratske izbore, čak i u vreme krize. U SAD-u je bilo 100.000 dnevnih slučajeva, ali oni su zabeležili rekordan odziv birača. Nosili su maske i izlazili da glasaju. Izbori su održani u Sjedinjenim Državama 1944. godine, usred rata. To je ono što nam treba u demokratiji, to rade jake nacije, a rumunska nacija je jaka“, rekao je predsednik Iohannis. / ibna