Rumunija: Vanredno stanje biće produženo za još mesec dana

Rumunija: Vanredno stanje biće produženo za još mesec dana

Rumunski predsednik Klaus Iohannis rekao je da će sledeće sedmice produžiti vanredno stanje za još mesec dana i da će tekst uredbe biti pripremljen u narednih nekoliko dana.

U ponedeljak, u predsedničkoj palati Cotroceni, rumunski predsednik Klaus Ioannis imao je sastanak sa premijerom Ludovikom Orbanom i nekoliko članova Vlade da bi procenili stanje sa pandemijom COVID-19. „Procenjujući situaciju, zaključili smo da vanredno stanje treba produžiti i zato smo tražili od Vlade da podnese predloge koji će biti obuhvaćeni ovom uredbom, a početkom sledeće nedelje izdaću novu uredbu o proširenjuduženju vanrednog stanja za još jedan mesec”, rekao je šef države i dodao da je “ovaj period apsolutno neophodan da bi se širenje epidemije držalo pod kontrolom”.

Pored toga, Klaus Iohannis rekao je da će narednih dana u Rumuniju stići oprema za ličnu zaštitu medicinskog osoblja i građana.

„Ove nedelje dobijamo 2,5 miliona maski za lekare, oko pet miliona zaštitnih maski za snage bezbednosti, žandarmeriju, policiju i oko osam miliona maski koje će biti na raspolaganju građanima, kao i 500 hiljada zaštitnih uniformi za medicinsko osoblje“, rekao je Klaus Iohannis.

Kako je napomenuo, na početku je isporuka zaštitnog materijala bila “malo komplikovana”. “U početku smo znali da je malo teško dobiti zaštitne materijale – maske, zaštitne uniforme, ali već imamo prve značajne rezultate mera koje je preduzela Vlada”, rekao je Klaus Iohannis.

Na kraju, predsednik Rumunije najavio je da će poslati tim lekara i medicinskih sestara u region Milana. “Odlučio sam da Rumunija pošalje u Italiju tim od jedanaest (11) lekara i šest (6) medicinskih sestara koji će otići u područje Milana”, rekao je juče Klaus Iohannis iz predsedničke palate Cotroceni. / ibna