Rumunija: Vanredno stanje će biti produženo

Rumunija: Vanredno stanje će biti produženo

Vanredno stanje u Rumuniji verovatno će se produžiti za mesec dana, prema izjavama zamenika ministra unutrašnjih poslova i lidera DSU Raeda Arafata na televiziji Digi24. „Možda će ta odluka biti donesena sledeće nedelje pre nego što istekne krajnji rok za prestanak vanrednog stanja“, dodao je Arafat.

Nastavljajući, podsekretar je napomenuo: „Mislim da nećemo izaći iz borbe protiv virusa pre kraja maja. Biće to neprekidni period borbe sve dok ne kažemo da je gotovo“.

O produženju vanrednog stanja na rumunskoj teritoriji biće odlučeno u skladu sa razvojem epidemije koronavirusa, saopštio je premijer, Ludovik Orban, u nedelju. U petak, predsednik Klaus Iohannis rekao je da očekuje “težak period dok ne dostignemo vrhunac krize” i pozvao Rumune u dijaspori da se ne vraćaju kući da proslave Uskrs. Podseća se da je 16. marta predsednik Klaus Iohannis potpisao dekret o vanrednom stanju u Rumuniji na 30 dana.

Alexandru Rafila, predsednik Rumunskog mikrobiološkog društva, dao je Digi24 više detalja o tome kako se mogu uvesti restriktivne mere.

„Nakon 15. maja, možemo se opustiti, ali samo u skladu sa lokalnim kontekstom. Ne možemo preduzeti istu meru za celu zemlju. Ako postoje oblasti poput Tandarei, gde se građani i dalje protive merama, neće biti opuštanja mera. Mere u svakom gradu, okrugu, ne mogu se ublažiti ako se razvije drugi talas epidemije koju treba kontrolisati. Ove mere moraju se preduzeti u skladu sa situacijom u svakom regionu zemlje posebno“, istakao je Alexandru Rafila./ibna