Rumunija: Vanredno stanje produženo još30 dana – nove mere donose smanjenje zabrana

Rumunija: Vanredno stanje produženo još30 dana – nove mere donose smanjenje zabrana

Rumunski premijer Ludovik Orban rekao je u utorak da je Nacionalni komitet za posebne vanredne situacije jednoglasno podržao odluku da se vanredno stanje u celoj zemlji produži za 30 dana, počev od 17. juna 2020. godine. Takođe su donesene i nove mere opuštanja.

„Od juče smo zabeležili 166 novih slučajeva; danas smo imali 250 novih slučajeva, 10 smrtnih slučajeva od juče i više od 4500 slučajeva aktivnih bolesnika, i u tom kontekstu odlučili smo produžiti vanredno stanje za dodatnih 30 dana”, rekao je ministar zdravlja Nelu Tataru na konferenciji za štampu u Vladi Kuća (Viktorija Palas). “Na istom sastanku, nakon odluke Nacionalnog komiteta za vanredne situacije, odlučili smo da ublažimo ograničenja za neke aktivnosti”, rekao je Nelu Tataru. Ministar zdravlja je takođe dodao da će vrtići, obdaništa i jaslice nastaviti da rade tokom leta nakon niza mera i pravila koja će se sprovesti za obezbeđenje socijalne distance i zdravstvene zaštite. Vlada je takođe odlučila o obnavljanju rada za teretane. Naglasio je da će se obnavljanje službi i ceremonija unutar crkava obaviti zadržavanjem socijalne distance i nošenjem zaštitnih maski. Kako je napomenuo, u slučaju fizičkih aktivnosti napolju, primenjivaće se isti uslovi higijene i socijalne distance. “Svaki privatni događaj koji se održava u zatvorenom prostoru ne sme biti veći od 20 ljudi ili 50 ako se odvija na otvorenom”, rekao je ministar. Na kraju, gospodin Tataru je dodao da bi sledeći paket mera za opuštanje mogao biti usvojen posle 1. jula.

Podsekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova Raed Arafat izneo je, posle sastanka Vlade, razloge za predlog za proširenje vanrednog stanja. „Posle veoma detaljne analize trenutne situacije, uprkos činjenici da imamo krivu silaznog pada, postoje indicije da se situacija može pogoršati u bilo kojem trenutku. (…) Videli smo porast koji je premašio 300 slučajeva u 24 sata,” rekao je Raed Arafat.

Kao odgovor na Vladinu odluku, Socijaldemokratska stranka (PSD) saopštila je juče da se još uvek ne slaže sa produženjem, posebno imajući u vidu da bolnice ostaju zatvorene za pacijente koji se suočavaju sa hroničnim bolestima. Međutim, rumunski mediji su jutros izvestili da će PSD razmotriti da ne osuđuje produženje vanrednog stanja u obliku koji je predložila Orbanova Vlada. Odluka socijaldemokrata temelji se na činjenici da prema članu 55 Zakona, nije precizirano da li je za produženje vanrednog stanja potrebna saglasnost Parlamenta. U stvari, Vlada je poslala svoju odluku preko servisa „za informacije“ (B1TV) u Parlament, što rukovodstvo parlamenta osporava u pismu premijeru.

Sa svoje strane, predsednik stranke Čuvajmo Rumuniju Dan Barna rekao je za rfi.ro da bi njegova stranka mogla da podrži produženje vanrednog stanja, u kontekstu pandemije koronavirusa: „Nekoliko sam puta rekao da su nam potrebni podaci i informacije da bismo proučili potrebu produženja. Nažalost, nismo dobili nikakve dodatne informacije, što je takođe činjenica; Čini se da stanje pandemije potvrđuje da nismo sigurni (…) Imaćemo diskusiju sa kolegama u toku dana “.

Sa svoje strane, predsednik stranke Pro Rumunija Victor Ponta govorio je u utorak uveče na televiziji protiv nastavka vanrednog stanja koju je najavila liberalna Vlada. Bivši premijer rekao je da je Rumunija jedina zemlja u Evropskoj uniji sa povećanim ograničenjima. “U Parizu ili Rimu, može se ići u restorane”, rekao je Ponta./ibna.