Rumunija: Venecijanska komisija zahteva ukidanje SIIJ-a

Rumunija: Venecijanska komisija zahteva ukidanje SIIJ-a

Venecijanska komisija preporučuje ukidanje rumunskog Odeljenja za istragu kriminala u pravosuđu SIIJ (Sectia de Investigare a Infractiunilor din Justitie) „kao prvi hitan korak“ u širem procesu reforme pravosuđa, navodi se u saopštenju Komisije. Komisija pojašnjava da se amandmani izglasani u Parlamentu zakona o ukidanju SIIJ-a moraju u potpunosti ukloniti.

„Venecijanska komisija pozdravlja nameru rumunskih vlasti da reformišu pravosuđe i vrate odgovornosti tužilaca na DNK i DIICOT, i razume da je prvi hitan korak u ovoj široj reformi ukidanje Odeljenja za krivičnu istragu koje su počinile sudije. (…)

Sve u svemu, amandmani usvojeni u Predstavničkom domu pokreću mnoga pitanja kako u sadržaju tako i u procesu. Venecijanska komisija preporučuje da se ovi amandmani u potpunosti ukinu.

„Venecijanska komisija želi da naglasi da je ukidanje posebnog odeljka samo prvi korak u reformskom procesu i da podstiče rumunske vlasti da nastave širi reformski proces“, navodi se u saopštenju Komisije.

Puni tekst mišljenja na engleskom jeziku, na: https : //cdn.g4media.ro/vp-content/uploads/2021/07/comisia-de-la-venetia-sectia-speciala.pdf

Nakon ovoga, tri pravosudna udruženja nedavno su zatražila ostavku predsednika Vrhovnog sudskog saveta Bogdana Mateescua.

Premijer Florin Citu je u jučerašnjoj izjavi na rumunski Dan pravde naglasio da je njegova zemlja postigla veliki napredak u ovoj oblasti i da su proevropske snage već pokrenule reformu pravosuđa. Dodao je, međutim, da to ne bi bio lak proces, jer „još uvek ima mnogo onih koji žele da pravda ostane neefikasna i kontrolisana“, rekao je. / Ibna