Rumunija: Vlada će predložiti Zakon o pravosuđu

Rumunija: Vlada će predložiti Zakon o pravosuđu

Nakon konsultacija sa premijerom Ludovikom Orbanom u palati Cotroceni, rumunski predsednik Klaus Iohannis juče je najavio da će vlada parlamentu podneti predlog Zakona o pravosuđu. U vezi nedavnih izjava bivšeg ministra pravde Tudorela Toadera, koji je govorio o pritiscima u vreme kada je bio zadužen za izmene tri krivična zakonika i za odobrenje amnestije ili pomilovanja, šef države je naglasio: “Demokratska stranka (PSD) pokušala je da manipuliše pravosuđem (…) Ovi zakoni o pravosuđu moraju biti izmenjeni i to je ono na šta smo se premijer i ja fokusirali na sastanku. To je odlučan i hrabar korak”, prenosi Radio Europa Libera izjavu predsednika Iohannisa.

Juče je predsednik Iohannis rekao da će se u vezi pandemije razgovarati o višegodišnjim zajedničkim fondovima za pomoć. Program koji je najavila Evropska komisija mora se  i sprovesti. Prva runda razgovora održaće se 18. i 19. juna 2020. godine. Iohannis je naglasio da će Rumunija imati koristi od više evropskih fondova nego pre krize. „Borićemo se da dobijemo što više novca“, rekao je on. Novac će, kako se izveštava, biti uložen u autoputeve, železnice, projekte obnovljivih izvora energije i zdravstvene i obrazovne sisteme.

Što se tiče epidemije koronavirusa, predsednik je naglasio da „virus i dalje postoji u društvu“. Dok vlasti pokušavaju da ublaže ograničenja što je više moguće, Iohannis smatra da je i svaki Rumun odgovoran da se što bolje zaštiti. / ibna