Rumunija: Vlada Florina Cîțu položila zakletvu

Rumunija: Vlada Florina Cîțu položila zakletvu

Vlada Florina Cîțu dobila je danas u popodnevnim časovima poverenje rumunskog parlamenta sa 260 poslanika za, i 186 protiv. U 20:00 (po lokalnom vremenu), premijer i ministri položili su zakletvu u palati Cotroceni, a prvi sastanak vlade održaće se u 21:30.

„Čestitam vam i želim puno sreće i puno energije i ambicije da ostvarite sve ciljeve i projekte koje ste sebi postavili kroz vladin program“, rekao je Klaus Iohannis novim ministrima.

„Građani, rumunski građani, obećali smo restrukturiranje države, velike reforme u oblastima kao što su zdravstvo, obrazovanje, velike reforme u centralnim javnim sistemima, smanjenje birokratije, ali i kratkoročne ciljeve, efikasnu kontrolu pandemije, krugove vakcinacije , ekonomski razvoj koristeći evropske fondove uz oprez i poštovanje poreskih obveznika. I sve ovo će biti obavljeno. Mora biti“, rekao je on.

„Novi parlament, nova Vlada, zajedno sa mnom, sa svim državnim vlastima, uradiće ono što smo obećali. Napravićemo reforme, vratićemo ekonomiju na noge, napravićemo važne promene, a sve u korist građana “.

„Prošle su skoro dve godine otkako smo održali predizborne kampanje i izbore. Sada je ovaj ciklus završen. Sada, na kraju ovog ciklusa, iskreno vam kažem: idemo na posao “, zaključio je Iohannis.

Vladu čine:

Premijer – Florin Cîțu,

Potpredsednici – Dan Barna (USR-PLUS) i Kelemen Hunor (UDMR)

Ministri:

PNL: Finansije-Alexandru Nazare, Spoljni poslovi-Bogdan Aurescu, Odbrana-Nicolae Ciuca, Energija-Virgil Popescu, Unutrašnji poslovi-Lucian Bode, Obrazovanje-Sorin Campeanu, Kultura-Bogdan Gheorghiu, Poljoprivreda-Adrian Oros

USR: Pravda-Stelian Ion, Zdravlje-Vlad Voiculescu, Transport-Catalin Drula, Evropska pitanja-Cristian Ghinea, Ekonomija-Claudiu Nasui, Istraživanje, inovacije i digitalizacija-Ciprian Teleman

UDMR: Razvoj-Cseke Attila, Životna sredina-Tanczos Barna, Omladina i sport-Novak Eduard. / ibna