Rumunija: Vlada razmatra produženje stanja pripravnosti uz hitne mere za lokalne izbore

Rumunija: Vlada razmatra produženje stanja pripravnosti uz hitne mere za lokalne izbore

Sledeće nedelje, prema novinama Adevarul, vlada Ludovika Orbana produžiće stanje pripravnosti za još mesec dana, do sredine oktobra. Upotreba maske ostaće obavezna na otvorenim javnim prostorima i u javnom prevozu, navodi list.

Što se tiče opštinskih izbora, birači će morati da skinu maske radi identifikacije, dok oni u karantinu neće moći da daju svoj glas na mobilnoj glasačkoj kutiji.

Na biračkim mestima će svi nositi maske a one će biti dostupne onima koji ih nemaju. Deliće se antiseptici, a glasači će morati dva puta da dezinfikuju ruke, prilikom ulaska i izlaska sa biračkog mesta.

Stalno će se držati udaljenost od jednog metra između pojedinaca i postojaće zaštita između birača i osoblja.

Prostorije će se neprekidno provetravati i meriće se temperatura glasača. Oni sa temperaturom od 37,3 stepeni ili više imaće prioritet da glasaju u posebno dizajniranom prostoru, koji će potom biti temeljito dezinfikovan. Pacijenti sa COVID-19 mogu da se prijave za glasanje na mobilnim glasačkim kutijama, kao i svi pacijenti (za razliku od onih koji su u karantinu kao sumnjivi, ali nepotvrđeni pacijenti sa koronavirusom).

Ukupni troškovi opštinskih izbora ove godine zbog pandemije iznose oko milijardu leja, usled povećanja izbornog dodatka i troškova zaštitnih mera u izbornim jedinicama (19 miliona leja).

Izborni stručnjaci procenjuju da će zbog problema povezanih sa pandemijom na biračka mesta izaći 10-15% manje glasača. Stoga, s obzirom na to da je 2016. godine glasalo 44,26% građana Bukurešta, ove godine se predviđa da će najviše svaki treći glasač prisustvovati izborima. / ibna