Rumunija: Zakon o autonomiji oblasti Szekler doveo do protesta u i izvan zemlje

Rumunija: Zakon o autonomiji oblasti Szekler doveo do protesta u i izvan zemlje

Mađarska je oštro reagovala na izjavu rumunskog predsednika Klausa Iohannisa o autonomiji oblasti Szekler.

„Danas (29. aprila 2020.) predsednik Rumunije nastavio je sa necivilizovanim obraćanjima koja promovišu podsticanje mržnje. Predsedniku Iohannisu treba biti jasno da je velika većina Mađara koji žive u Transilvaniji i oblasti Szekler glasala za njega na predsedničkim izborima. To bi svima trebalo biti jasno. Zato je naš zahtev, naša poruka i apel predsedniku Rumunije jednostavan: više poštovanja prema Mađarima“, kaže mađarski ministar spoljneih poslova i trgovine Peter Szijjarto u videu objavljenom na njegovom nalogu na Fejsbuku.

“Želimo da održimo dobre odnose sa Rumunijom, jer smo važni ekonomski partneri, ali je u interesu Mađara koji žive u Transilvaniji i Szeklerlandu da odnosi između dve zemlje budu normalni. Nažalost, poslednjih dana su predstavnici rumunske države jedni za drugima prelazili na izjave koje očito otežavaju održavanje dobrosusedskih odnosa”, naglasio je ministar Peter Szijjarto.

U odgovoru, rumunsko Ministarstvo spoljnih poslova opisalo je izjave mađarskog zvaničnika kao „provokativne i neprimerene“.

„Rumunsko Ministarstvo spoljnih poslova, preuzimajući odgovornost za veoma važne odnose Rumunije i Mađarske – strateške partnere, države članice EU i NATO saveznici – nedavno je izbeglo da reaguje na niz provokativnih izjava mađarske strane, želeći da spreči apsolutno nepotrebnu i veštačku štetu u bilateralnim odnosima. Kao rezultat, posebno u trenutnom kontekstu razornog uticaja pandemije COVID-19 koji utiče na sve građane naših država, rumunski ministar spoljnih poslova poziva na suzdržanost i puno učešće u izgradnji dobrosusedskih odnosa i autentičnom strateškom partnerstvu zasnovanom na bilateralnom pravnom okviru i zajedničkim evropskim obavezama, za opšte dobro državljana Rumunije i Mađarske, bez obzira na njihovo nacionalno poreklo“, napominje rumunsko Ministarstvo spoljnih poslova.

Rumunski predsednik Klaus Iohannis pozdravio je odluku Senata da odbaci zakonoski predlog za autonomiju oblasti Szekler i napomenuo da takve inicijative više nikada ne bi trebalo da pronađu put do Parlamenta, navodi se u članku državne novinske agencije.

„Predsednik Rumunije, gospodin Klaus Iohannis, pozdravio je odluku Senata, kao tela koje donosi odluku, o odbacivanju zakonskog predloga za statut autonomije oblasti Szekler (…)“.

Predsednik Rumunije izjavio je da promocija takvih zakonskih predloga „pre svega šteti mađarskoj zajednici i stvara veštačke tenzije u društvu, koje bi mogle da eskaliraju. Takve zakonske inicijative, koje prkose ustavnom poretku, nikada ne bi trebale biti uključene u dnevni red rumunskog Parlamenta! “

Prema istom izvoru, „bez čvrste intervencije“ predsednika Klausa Iohannisa, koji je „skrenuo pažnju na ozbiljnost ovog opasnog i toksičnog pristupa stabilnosti rumunske demokratije, Senat danas ne bi glasao velikom većinom protiv neustavnog, krajnje opasnog predloga zakona, koji je prećutno usvojio Predstavnički dom, uz neodgovorno saučesništvo PSD-a “.

Ciolacu ide za Iohannisom

Predlog zakona o autonomnom statusu oblasti Szekler nikada nije izglasan u Predstavničkom domu, izjavio je u sredu privremeni predsednik PSD-a Marcel Ciolacu, opisujući izjave predsednika Klausa Iohannisa kao “ozbiljan napad”. “Gospodine Iohannis! Biti dobar Rumun i patriota znači da ne šaljete svoje Rumune da umiru, tezgareći u Nemačkoj bez zaštite, bez lekarske pomoći i bez zakonskih sporazuma“, rekao je Ciolacu. Dodao je da biti dobar Rumun i patriota znači odbranu rumunskog ambasadora u Budimpešti, kada je napadnut zbog odbrane interesa zemlje. „Dragi Rumuni, niko nije prodao Transilvaniju i nikada to neće učiniti. Transilvanija je bila, jeste i biće deo Rumunije“.

Nacionalno veće za borbu protiv diskriminacije (CNCD) preispituje izjave predsednika Klausa Iohannisa o autonomiji oblasti Szeker nakon što je Udruženje za zaštitu manjinskih prava Miko Imre podnelo peticiju.

Predsednik CNCD-a Csaba Asztalos rekao je za novinsku agenciju Mediafak da je to do danas jedina žalba zbog Iohannisovih izjava. „Njegova izjava stvara neprijatnu atmosferu u mađarskoj zajednici. Činjenica da govori sa položaja predsednika Rumunije dodatno pogoršava situaciju, jer ostavlja utisak da i sama rumunska država deluje protiv svojih mađarskih državljana“, kaže se u saopštenju koje je Udruženje „Miko Imre“ poslalo CNCD-u. Advokat Gheorghe Piperea takođe je u sredu rekao da bi Nacionalno veće za borbu protiv diskriminacije trebalo da interveniše nakon izjava Klausa Iohannisa, koji je izričito tvrdio da je PSD želio prodati Transilvaniju Mađarima. / ibna