Rumunija: Zakonski predlog za autonomiju Szekler Land oblasti

Rumunija: Zakonski predlog za autonomiju Szekler Land oblasti

Na vanrednoj sednici koja će biti sazvana danas, rumunski Senat će diskutovati o nacrtu zakona koji predviđa autonomiju oblasti Szekler u Transilvaniji, prenosi nacionalna novinska agencija Agerpres. Ovaj predlog Demokratskog saveza Mađara u Rumuniji (UDMR) od decembra 2019, prećutno je odobrio Predstavnički dom 23. aprila i to automatski, jer do kraja roka utvrđenog za njegovo razmatranje nije ni jednom glasano. PNL, PSD, USR, ALDE, PMP i Pro Rumunija izjavili su da će glasati protiv predloga u Senatu. Pored toga, predsednik Ioannis je ovom prilikom oštro kritikovao PSD.

Predsednik Klaus Iohannis nedavno je izjavio da je ono što se događalo u Parlamentu neverovatno. Šef države optužio je PSD da pomaže UDMR da se zakon usvoji u Predstavničkom domu koji bi pružio široku autonomiju u oblasti Szekler u Transilvaniji.

„Neverovatno je šta se dešava u Parlamentu. PSD je otvorio put UDMR-u da se donese zakon kojim bi se dala autonomija oblasti Szekler. Neverovatno je šta se dogodilo sa PSD-om. Neverovatno je videti kakvi su sporazumi postignuti u Parlamentu. Dok se borimo protiv pandemije i dok se borimo za živote Rumuna, PSD, veliki PSD bori se u tajnim kancelarijama Parlamenta kako bi Transilvaniju predao Mađarima. Šta vam je obećao Viktor Orban u zamenu za ovaj dogovor? To znači toksična većina. Sada će postati jasno zašto smo želeli prevremene izbore. Sve dok sam predsednik Rumunije neće postojati takav zakon“, rekao je rumunski predsednik Klaus Iohannis. / ibna