Rumunija: Zdravstveni radnici u znak protesta i dalje daju otkaze

Rumunija: Zdravstveni radnici u znak protesta i dalje daju otkaze

Mediji u Rumuniji izveštavaju o krizi koja trenutno vlada u rumunskom zdravstvenom sistemu i postepeno postaje žrtva slabljenja bolnica, jedne za drugom, zbog pritiska u borbi sa pandemijom koronavirusa. Od 2.450 slučajeva COVID-19, dijagnostikovanih u Rumuniji, skoro 357 su medicinsko osoblje. Sve više bolničkog osoblja odustaje od posla iz straha da će se zaraziti koronavirusom, ali i kao način da protestuju zbog nedostatka resursa.

U tom kontekstu, premijer Ludovik Orban rekao je da Vlada radi na novim merama kako bi se rešavali ovi problemi, uključujući mogućnost produžavanja otkaznog roka na 90 dana u slučaju ostavki medicinskog osoblja, ali i trajni gubitak licence za bavljenje medicinom u Rumuniji.

Predstavnici Lekarskog koledža (CCMMB) iz Bukurešta izjavili su da lekarima nikada ne treba preti ili da im se zabrani da podnesu ostavku, jer će rizik ozbiljnih kršenja zakona tokom ovog perioda naglo porasti. Koledž je skrenuo pažnju na činjenicu da se situacija svakodnevno pogoršava i da će to uticati na zdravstveno stanje rumunske populacije, kao i na sestrinsko osoblje u celini.

Bivši predsednik Trajan Basesku izjavio je da je rumunska država pokazala nedostatak zdravog razuma u ​​svojoj nesposobnosti da lekarima obezbedi potrebnu zaštitnu opremu, dodajući da lekare ne treba optuživati za kukavičluk.

Da bi napravio primer profesionalnih grešaka prijavljenih od kada je vanredno stanje stupilo na snagu „na način koji poništava vredne rezultate postignute u prošlosti“, predsednik Klaus Iohannis povukao je juče nagradu „Sanitarne zasluge“ za klasu Chevalier, koja je dodeljena prošle godine bolnici “Sfantul Ioan cel Nou” u Sucevi, kako prenosi Ziare.

Pored toga, u sredu uveče novo rukovodstvo ove bolnice koje je imenovano prošle nedelje takođe je podnelo ostavku. Novoimenovana zamenica ministra zdravlja Ionel Oprea ostaće zbog upravljanja situacijom, saopštila je Strateška komunikaciona grupa. / ibna