Rumunija:

Rumunija:

Prema izveštajima Agerpresa, premijer Florin Citu objavio je u sredu da je smenio Vlada Voiculescua sa mesta ministra zdravlja kako bi obezbedio „da poverenje u državne institucije opstane“.

Citu je rekao: „Rumunija već godinu dana prolazi kroz grubu fazu u borbi protiv pandemije. (….) Da bi ova borba bila uspešna, uvek postoji potreba za poverenjem u državne institucije, u institucije koje upravljaju ovim teškim periodom. U tom kontekstu i kako bih osigurao da poverenje u institucije opstane, odlučio sam danas da izvršim promenu u rukovodstvu Ministarstva zdravlja. Želim da uverim Rumune da čvrsto verujem u ovu vladajuću koaliciju, jer je ona formirana rumunskim glasanjem, oko istih vrednosti, određenih ideja, a ne određenih ljudi.“

Predsednik Klaus Iohannis potpisao je u sredu dekret o smeni Vlada Voiculescua sa mesta ministra zdravlja, navodi se u izjavi Predsedništva. Kako se navodi u saopštenju Vlade, potpredsednik Vlade Dan Barna obavljaće funkciju vršioca dužnosti premijera.

Konačno, šef Vlade smenio je Andreeu Moldovan sa mesta zamenice ministra zdravlja.

Vlad Voiculescu bio je jedna od zvezda reformskog saveza USR-PLUS, međutim njegov drugi mandat rumunskog ministra zdravlja prekinut je za samo četiri meseca.

Za samo tri meseca, Voiculescu se sukobio sa liberalnim gradonačelnicima i ministrima i sa samim premijerom, izazivajući reakciju glavne opozicione stranke i lokalnih medija zbog neuspeha u upravljanju krizom COVID-19, kada u stvari jedva da je imao šanse da to učini.

Prema članovima Voiculescuove stranke, do odluke je možda došlo zbog reformi koje je on pokrenuo, a koje su podrazumevale zamenu direktora bolnica, koji upravljaju značajnim delovima rumunskog zdravstvenog budžeta, novim imenovanjima putem javnih tendera. / ibna