Rumunska premijerka “razočarana” izjavama bugarskog premijera da su rumunski turisti krivi za pojavu svinjske groznice

Rumunska premijerka “razočarana” izjavama bugarskog premijera da su rumunski turisti krivi za pojavu svinjske groznice

Ministarstvo spoljnih poslova Rumunije kaže da je razočarano izjavom bugarskog premijera Boika Borissova koji krivi rumunske turiste za širenje afričke svinjske groznice (ASF) u svojoj zemlji.

Poslednjih nedelja zabeleženo je 26 slučajeva ASF u Bugarskoj, uključujući na pet industrijskih farmi svinja. Oko 130 000 svinja je odstranjeno ili treba da bude, projektovani gubici za ovu industriju prerasli su u milione. Prema Bugarskoj agenciji za bezbednost hrane, epidemija još uvek nije dostigla vrhunac.

Uveče, 2. avgusta, Borissov je otišao u grad Pazardžhik, jedno od mesta gde je postojao otpor naredbama da se domaće svinje oduzmu kako bi se sprečilo širenje ASF-a.

Između ostalog, Borissov je rekao da je siguran da su rumunski turisti doneli infekciju u Bugarsku. Severna susedna zemlja bila je mesto velikih epidemija ASF.

“Oni (rumunski turisti) jedu pored puteva, a odatle se otpaci lako šire”, rekao je Borissov na sastanku gradske skupštine sa gradonačelnicima iz Pazardžičkog okruga.

„Odlaze, jedu, bacaju. Ne možemo ništa učiniti … sada idemo pa čistimo i čistimo za njima”, rekao je on.

U poruci na Tvitteru, rumunsko ministarstvo spoljnih poslova kaže: „Izražavamo razočarenje izjavama bugarskog premijera @BoikoBorissova o turistima. Treba ga podsetiti da rumunski turisti u Bugarskoj značajno učestvuju u BDP-u“.

Izjava Borisova od 2. avgusta nije bila prvi put da je okrivio Rumuniju. Na sastanku kabineta 10. jula, na kome su glasala dodatna sredstva za borbu protiv ASF-a, on je rekao da je virus u Bugarsku uvezen iz susedne Rumunije.

U Bugarskoj od 2018. godine postoji strah da će se afrička svinjska groznica pojaviti u njihovoj zemlji.

U julu 2018. godine, bugarska vlada odlučila je da podigne ogradu na rumunskoj granici kako bi sprečila da divlje svinje pređu u zemlju. Brzo izgrađena, ali nije ni dovoljno velika ni visoka, ograda je bila predmet kritike da je teško da se može pokazati efikasnim rešenjem.

Usred trenutne epidemije, često ponavljana šala na društvenim mrežama u Bugarskoj je da je svinja pronađena mrtva kod ograde na rumunskoj granici. Forenzičkim ispitivanjem utvrđeno je da je umrla od smeha kada je videla ogradu./ibna