Rumunski parlament preuzima predsedavanje Parlamentarnom skupštinom BSEC 22. juna

Rumunski parlament preuzima predsedavanje Parlamentarnom skupštinom BSEC 22. juna

Rumunski parlament, i predsednik Predstavničkog doma Ludovik Orban, preuzeće predsedavanje Parlamentarnom skupštinom organizacije Crnomorske ekonomske saradnje (BSEC) u drugoj polovini godine.

Prema principu rotacije, rumunski parlament preuzeće predsedavanje Parlamentarnom skupštinom BSEC od parlamenta Republike Moldavije, na plenarnoj sednici koja će se održati 22. juna videokonferencijom, saopštio je Predstavnički dom u izjavi za Agerpres.

Predsedavanje Parlamentarnom skupštinom BSEC podrazumeva, između ostalog, organizaciju zasedanja Generalne skupštine ovog foruma u Bukureštu, od 23. do 25. novembra.

Parlamentarna skupština Crnomorske ekonomske saradnje osnovana je 1993. godine kao povezano telo Crnomorske organizacije za ekonomsku saradnju.

Parlamentarna skupština BSEC okuplja parlamentarce iz 12 zemalja članica BSEC: Albanije, Jermenije, Azerbejdžana, Bugarske, Gruzije, Grčke, Republike Moldavije, Rumunije, Ruske Federacije, Srbije, Turske, Ukrajine.

Na svom zasedanju 22. juna, plenarna sednica Skupštine glasaće o zahtevu Parlamenta Republike Severne Makedonije za pridruživanje ovom telu, koji je 13. država članica BSEC od novembra 2020. godine.

Rumunski parlament zastupljen je u Parlamentarnoj skupštini BSEC od 1993. godine, kao osnivač, i ima stalnu delegaciju od sedam parlamentaraca.

Poslednje sednice Generalne skupštine Parlamentarne skupštine BSEC, koje je Rumunija organizovala, održane su 2015. i 2009. godine. / ibna