Rumunsko Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo ruskog ambasadora da pojasni izjave protiv Margarete

Rumunsko Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo ruskog ambasadora da pojasni izjave protiv Margarete

Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je ruskog ambasadora u Bukureštu Valerija Kuzmina (fotografija), nakon što je nedavno na Facebooku objavio post u kojem je kritikovao Margaretu, zaštitnicu Krune Rumunije, a povodom njenog pominjanja Rusije u jednom govoru.

Rumunija izjavu ruskog ambasadora opisuje kao „neprihvatljivu“.

Prema saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Rumunije, ministar  Bogdan Aurescu naredio je da se ruski ambasador u Rumuniji Valeri Kuzmin pozove da dadne objašnjenja generalnom direktoru, u vezi sa mišljenjima koja je u nedavnim postovima na društvenim mrežama iznela ruska ambasada u Bukureštu. U njima se govori o tumačenju istorije Rumunije u govoru njenog Veličanstva Margarete, zaštitnice Krune, tokom prijema za  diplomatski kor 21. novembra 2019. godine.

Rumunski ministar spoljnih poslova napomenuo je „neprihvatljiv stav ruske diplomatske misije, važnost izbegavanja nekreativne retorike i potrebu održavanja javnog diskursa u granicama diplomatskih navika, kako bi se izbegao negativan uticaj na bilateralne odnose“.

Rumunska strana ponovila je svoj poziv na diskusiju o istorijskoj prošlosti unutar ovih institucija. Ministarstvo je naglasilo važnost realističnih pristupa zasnovanih na poštovanju principa i pravila međunarodnog prava, kako bi se doprinelo unapređenju konstruktivnih odnosa između država, kao i važnost poštovanja vrednosti i simbola svake od njih” .

Ruska ambasada je na Facebooku objavila tekst pod naslovom: „O istorijskim i geopolitičkim fobijama zaštitnika rumunske Krune“, u kojem stoji da „u duhu najozbiljnije istorijske fobije koja se još uvek gaji u „Starom kraljevstvu“, a ne razlikuje se prema standardima zapadne industrije od „lažnih vesti“, zaštitnik Krune odlučila je da nosi „kapu geopolitičkog generala“, koji se ne brine samo za bezbednost i prosperitet svoje države, već se njena zabrinutost proteže na najmanje polovinu Evroazije i celog evroatlantskog regiona. Nažalost, u poređenju sa velikim planom, predloženi zaključci i saveti pokazali su se bolno primitivnim“.

Tokom kraljevske večere za diplomatski kor, 21. novembra, Margareta, zaštitnica Krune, govorila je o bezbednosti u crnomorskom regionu i „ruskim napadima“, podsećajući na rusku agresiju na Crnom moru i u nekim susednim zemljama, poput Gruzije ili Ukrajina, poslednjih godina.

U članku Ovidiu Nahoija između ostalog kaže da je tokom prijema Margareta od Rumunije izjavila da je „Rumunija udružila snage sa Poljskom i baltičkim državama, 80 godina nakon potpisivanja pakta Molotov-Ribbentrop , bolnog sporazuma potpisan od strane brutalnih diktatora 20. veka. Takođe u potpunosti podržavamo stalne napore NATO-a da ojača odbranu naših baltičkih saveznika: njihova bezbednost i dalje ostaje naša bezbednost. Takođe pozdravljam doprinos naših saveznika u odbrani Rumunije. Ipak, jednostavno se pitam da li radimo dovoljno, s obzirom na probleme sa kojima se susrećemo u Ukrajini i širem regionu oko Crnog mora “.

U istom članku se takođe navodi da je Nacionalna alijansa za obnovu monarhije u ponedeljak, 25. novembra, zatražila od predsednika Klausa Iohannisa da ruskog ambasadora u Bukureštu Valerija Kuzmina proglasi personom non grata, u svetlu nedavnog napada na Margaretu, zaštitnicu Krune Rumunije. / ibna