Ruska ambasada u BiH: Vreme je da prestane strano mešanje u unutrašnje stvari BiH

Ruska ambasada u BiH: Vreme je da prestane strano mešanje u unutrašnje stvari BiH

Ambasada Ruske Federacije u BiH, koja inače ne podržava izjave Upravnog odbora ua implementaciju mira u BiH (PIC SB) o situaciji u BiH, u slučaju poslednje izjave napravila je neobičan korak – objasnila je zašto je protiv takvog dokumenta.

U svetlu trenutnih događaja u BiH, PIC SB je izdao saopštenje u kojem je izrazio punu podršku radu Ustavng suda BiH i svih njegovih sudija. PIC SB kaže da su odluke Suda konačne i obavezujuće te da sus vi nivoi vlasti obavezni da ih pštuju. Ali, izjava nije dobila podršku Ruske Federacije.

U objašnjenju, Ambasada Ruske Federacije u BiH kaže da ona “zastupa stav da je vreme da se nezavisna i suverena BiH oslobodi neumesnog spoljnog uplitanja 25 godina nakon završetka sukoba i potpisivanja mirovnog sporazuma”.

Iz ambasade ističu da razvoj unutrašnjopolitičke situacije u BiH kao rezultat odluke Ustavnog suda BiH o zakonu o poljoprivrednom zemljištu Republike Srpske izaziva ozbiljnu zabrinutost.

“Ne možemo ne primetiti da je odluka izazvala jednoglasnu reakciju jednog konstitutivnog naroda, koji je procenio da su njegova ustavna, dejtonska prava povređena. Ubeđeni smo da se to ne sme zanemariti – ključ za prosperitet BiH je komforan suživot i saradnja svih naroda na osnovu ravnopravnosti, međusobnog poštovanja, kompromisa i konsenzusa”, ističe se u saopštenju.

U Ambasadi Rusije smatraju da nastala situacija izaziva novu napetost koja ne može doprineti ni jačanju međusobnog razumevanja, vladavini zakona niti održivom ekonomskom razvoju.

“U tom kontekstu posebnu pažnju zaslužuje tema spoljnog prisustva u BiH, koje, očito, ne odgovara realnosti u zemlji. To se odnosi i na OHR i strane sudije u Ustavnom sudu, te politike pojedinih predstavnika međunarodne zajednice koji i dalje ukazuju domaćim vlastima kako se moraju ponašati i čak, što je posebno zabrinjavajuće, postavljaju ultimatumi demokratski izabranim predstavnicima naroda”, naglašava se u saopštenju.

Iz ruske Ambasade ističu da je ono što dva konstitutivna naroda predlažu kroz nacrt zakona o Ustavnom sudu BiH za razmatranje u Parlamentarnoj skupštini BiH, predstavlja Ustavom BiH predviđenu mogućnost da se napravi važan korak ka oslobađanju ove zemlje od vanjskog protektorata.

Ambasada Rusije u BiH poziva sve strane da ovom pitanju pristupe konstruktivno i ozbiljno i da postignu odluku konsenzusom u skladu sa dejtonskim principima ravnopravosti naroda u duhu dijaloga i kompromisa.

“Smatramo da takav postupak u trenutnim uslovima predstavlja najbolji način izlaza iz aktuelne situacije i izbegavanja zaoštravanja napetosti koja nije u interesima nijedne od strana”, upozorava se u saopštenju.

Usprkos činjenici da ovakav ruski stav znači podršku srpskom članu Predsedništva BiH, Miloradu Dodiku, još uvek nema reakcija iz Sarajeva. Dodik i njegov dobri politički prijatelj, lider Hrvatske Demoktarske Zajednice BiH Dragan Čović, poslali su nacrt Zakona o Ustavnom sudu BiH u parlamentarnu procedure. U nacrtu nije predviđeno da u Sudu sede strane sudije. To je nešto što Bošnjaci nikada neće prihvatiti.

To takođe znači da će trenutna kriza u BiH potrajati duže vreme./ibna