Ruske, južnokorejske, kineske, američke i francuske kompanije interesuju se za Belene

Ruske, južnokorejske, kineske, američke i francuske kompanije interesuju se za Belene

Ruski Rosatom i Južnokorejska Hidro-nuklearna kompanija podneli su danas prijave za učešće u procesu odabira strateškog investitora koji će učestvovati u izgradnji nuklearne elektrane Belene.

Među kompanijama, koje su, kako se izveštava, iskazale interesovanje, mogu se naći kineski CNNC, francuski Framatome i američka kompanija General Electric, koji su trebale da podnesu prijave danas, poslednjeg dana roka.

„Proces je najavljen pre nekoliko meseci; uključuje devet faza, ovo je samo prva, i ne predstavlja ponudu“, prokomentarisao je Stanislav Georgiev, izvršni sekretar bugarskog Foruma za atomsku energiju, Bulatom, tokom razgovora na državnom kanalu BNR. On je jasno stavio do znanja da se uslovi postupka ne smeju menjati i da se od Bugarske ne očekuje da daje garancije u vezi sa tržištem električne energije.

„Prvi korak se jednostavno sastoji od podnošenja aplikacija, u kojima je navedena „namera učešća“. Po mom mišljenju, tri potencijalna investitora će započeti teške pregovore, biće zatražene ponude, u zavisnosti od toga šta nameravaju da ponude, uslediće odgovarajuće diskusije, negde tokom treće ili četvrte faze procesa. Kao što znate, najavljeni proces će trajati duže od godinu dana“, dodao je on. / ibna