Ruski ambasador kaže da su izmene granice između Kosova i Srbije projekat koji finansiraju SAD

Ruski ambasador kaže da su izmene granice između Kosova i Srbije projekat koji finansiraju SAD

Ruski ambasador u Tirani, Aleksandar Karpušin, komentarisao je ideju o promenama granice između Kosova i Srbije u sklopu mirovnog sporazuma između dve zemlje. Rekao je da je to projekat koji sponzorišu SAD.

Razmena teritorije između Kosova i Srbije jedna je od tema o kojima se najviše raspravlja u regionu i šire. Na pitanje o poziciji ruske diplomatije po ovom pitanju, ruski ambasador u Tirani, Karpushin, rekao je da Rusi nikada nisu govorili o tome.

„Ne razumem zašto se od ruskog diplomate traži da komentariše ideju koju su sponzorisali američki funkcioneri. Kao što se možda sećate, savetnik predsednika Trampa za bezbednost, Džon Bolton, je spomenuo ovaj scenario u avgustu 2018. godine, dok je visoki funkcioner Stejt departmenta, Metju Palmer govorio o tome početkom marta 2019. godine,“ rekao je ambasador Rusije u Tirani za A2 CNN.

„S druge strane, ruski lideri nikada nisu pominjali ideju o prekrajanju granica u regionu. Rusija podržava razgovore između Beograda i Prištine, a predsednik Putin je u više navrata rekao da je naša zemlja spremna da prihvati bilo koji sporazum o kojem se dvije strane slože putem dijaloga i u skladu sa rezolucijom 1244 Vijeća sigurnosti UN-a”, dodao je on. / ibna /