Ruski ambasador u BiH: Deklaracija SDA narušava etnički balans

Ruski ambasador u BiH: Deklaracija SDA narušava etnički balans

Ruski ambasador u Bosni i Hercegovini Petar Ivancov tvrdi da su inicijative Stranke Demokratske Akcije (SDA) koje predviđaju reformu Ustava suprotne glavnim principima Dejtonskog mirovnog sporazuma i opasne jer mogu uništiti sistem etničke ravnoteže u BiH, što može proizvesti vrlo ozbiljne posledice.

“Nije čudno što druga dva konstitutivna naroda smatraju da je ovo pretnja njihovom položaju u zemlji”, izjavio je Ivancov za medije u Republici Srpskoj, komentarišućii deklaraciju.

Napomenuo je da je potrebno poboljšati međuetničko poverenje u BiH umesto stvaranja novih tenzija.

Komentarišući blagu reakciju Kancelarije visokog predstavnika (OHR) na deklaraciju SDA, Ivancov je rekao da misli da njihov komentar treba sadržavati konkretnu procenu usklađenosti ustavnih odredbi s odredbama i načelima mirovnog ugovora i Ustava BiH.

“Nažalost, to se nije dogodilo. OHR je odlučio da se pridržava citiranja određenih dokumenata u ime Saveta za implementaciju mira, a da ne navodi nikoga, a zatim je naglasio temu teritorijalnog integriteta BiH. Ne podržavam takav pristup”, izjavio je Ivancov .

Rekao je da ne može obratiti pažnju na ton i brzinu komentara OHR-a u slučajevima o nečemu što dolazi iz Republike Srpske. “Oni su trenutni i vrlo oštri, bez dovoljno razloga”, dodao je Ivancov.

Govoreći o formiranju vlasti na nivou BiH, Ivancov je rekao da je prilično pesimističan, jer Savet ministara nije bilo formiran već godinu dana, niti vlada Federacije BiH, te da je zabrinut zbog vidljivog pada međunarodnog poverenja i sposobnost da se dogovore o pitanjima od obostranog interesa.

“Na žalost, ova tema je postala talac izmišljenih problema. Čini se da su neke unutrašnje i spoljne snage jednostavno zainteresovane za održavanje statusa kuo, trenutni Savet ministara im odgovara i smatraju da je nova konfiguracija neprijatna. Fiktivni uslovi proizilaze iz toga, ali stvar nije u njima “, rekao je.

Ivancov je ponovio da se ruska linija na Balkanu, pa tako i u BiH, zasnivala isključivo na namerama za razvijanjem dugoročne, obostrano korisne saradnje sa svim legitimnim političkim snagama, koje doprinose političkoj i ekonomskoj stabilnosti i bezbednosti u regionu./ibna