Rusko ministarstvo spoljnih poslova na račun zakona Rubio-Menendez: Nezavisna zemlja je stavljena pred veštačke dileme

Rusko ministarstvo spoljnih poslova na račun zakona Rubio-Menendez: Nezavisna zemlja je stavljena pred veštačke dileme

Piše: Michalis Michael

Ruska strana je reagovala na obelodanjivanje američkog zakona “East Med Act”, kao i na ono što je tim zakonom predviđeno za Kipar. Podsjeća se da zakon uključuje amandman koji je predsjednik Kipra opisao kao “nesretni”, a koji povezuje ukidanje embarga s činjenicom da bi vlada Kipra ruskim vojnim brodovima koji dolaze na punjenje goriva, trebala odbiti pristup svojim lukama.

“Smatramo da svaki pokušaj da se nezavisna i suverena zemlja stavi pred veštačke dileme da izabere stranu – Moskvu ili Vašington – kao flagrantno kršenje svih pravila”, navodi rusko ministarstvo spoljnih poslova u komentaru o „zakonu Rubio-Menendez“.

U saopštenju se navodi da zakon, koji se trenutno razmatra u američkom Senatu, pokreće niz pitanja u vezi sa mogućim uticajem na saradnju Rusije sa Nikozijom.

Dodaje se da zakon, koji je pripremljen u cilju jačanja kiparsko-američke saradnje, sadrži odredbe usmjerene direktno na razbijanje rusko-kiparske saradnje. Rusija uvek podržava princip neuplitanja u odnose između drugih zemalja.

„Takođe verujemo da u našoj dugogodišnjoj debati sa Kiprom niko nema pravo da se uključi“, dodali su predstavnici ruskog ministarstva spoljnih poslova. Oni zaključuju da “ako ovaj dokument bude odobren, nameravamo uzeti u obzir njegove implikacije u našoj spoljnoj politici”, zaključuje rusko ministarstvo spoljnih poslova./ibna