Rumunija uvodi nove restriktivne mere – 762 zaraženih, osam preminulo

Rumunija uvodi nove restriktivne mere – 762 zaraženih, osam preminulo

Rumunski predsednik Klaus Iohannis sastao se danas sa premijerom Ludovicom Orbanom, ministrom unutrašnjih poslova Marcelom Velom i ministrom zdravlja Victorom Costacheom kako bi procenili i predstavili mere za odgovor na epidemiju COVID-19.

Odmah nakon sastanka predsednik Klaus Iohannis obratio se predstavnicima medija.

U izjavi za javnost, rumunski predsednik rekao je da je tokom sastanka procenjena celokupna situacija, koja postaje sve složenija.

„Razgovarali smo o dodatnim merama neophodnim da se obuzda širenje virusa. Uvešće se nova ograničenja kretanja i ono što je nekada bila preporuka sada se smatra obavezom. Dogovorili smo se da ćemo tokom ovog perioda pripremiti mere elektronskog nadzora za pojedince koji su u izolaciji ili karantini, a koje se moraju u potpunosti sprovesti“, izjavio je rumunski predsednik.

„Dogovorili smo se da upotrebimo vojsku kako bismo bolje upravljali situacijom. Vojska će pomoći policiji i žandarmeriji“, nastavio je Iohannis dodajući da su „najugroženiji oni koji su stariji od 65 godina i potrebne su nam posebne mere i ograničenja da bismo ih zaštitili; moraju stalno biti kod kuće“.

Šef države naglasio je da će mere biti uključene u vojnu uredbu koja će biti definisana do kraja dana, a ograničenja stupaju na snagu sutra, u sredu. „Razgovarali smo o drugim merama koje moraju biti na snazi bilo hitnim vladinim dekretima, vladinim odlukama ili vojnim uredbama. Ova ograničenja koja sam upravo spomenuo biće danas uključena u vojnu uredbu koja će biti završena do kraja dana, a ograničenja, dragi Rumuni, stupaju na snagu sutra“, zaključio je Iohannis.

Ranije je objavljeno da je broj potvrđenih slučajeva koronavirusa porastao 762, dok je osam pacijenata sa COVID-19 preminulo. / ibna