Sabotiranje izborne infrastrukture u oblastima kojima vlada opozicija u Albaniji

Sabotiranje izborne infrastrukture u oblastima kojima vlada opozicija u Albaniji

Izborna infrastruktura u oblastima kojima upravlja opozicija u Albaniji sabotira se uoči lokalnih izbora koji će se održati 30. juna. Mnogi pristalice opozicije u područjima kao što su Tropoja, Skadar, Kukeš itd. ulaze u prostorije u kojima se čuvaju izborni materijali i uništavaju ih. Građani i lokalne vlasti u ovim oblastima, kojima upravljaju opozicioni gradonačelnici, pokušavaju da spreče da se izbori održe zbog dekreta koji je pre desetak dana objavio predsednik zemlje, a kojim je otkazao izbore.

Međutim, vladajuća stranka i premijer, socijalista Edi Rama, smatraju da predsednikov dekret nije legitiman, insistirajući da se izbori održe 30. juna.

S druge strane, opozicija nastavlja sa antivladinim demonstracijama. Sledeći protest opozicije zakazan je za petak 21. juna. Nedavni protesti koje je opozicija organizovala bili su prilično nasilni i međunarodna zajednica ih je osudila. Glavne opozicione stranke, Demokratska stranka i Socijalistički pokret za integraciju zahtijevale su ostavku premijera Edi Rame, kojeg optužuju za korupciju i izborne prevare. Opozicija takođe traži da se formira nova vlada koja bi zemlju vodila do opštih izbora.

Ministri spoljnih poslova EU juče su izjavili da će EU odlučiti da li će u oktobru započeti razgovore o članstvu sa Albanijom, a neki smatraju da je politička kriza koja traje već pet meseci imala veoma negativan uticaj na odluku. / ibna /