SAD: Grčka doprinosi „energetskoj integraciji regiona“

SAD: Grčka doprinosi „energetskoj integraciji regiona“

Uloga Grčke u „energetskoj integraciji u regionu“ istočnog Mediterana i cele jugoistočne Evrope biće u središtu predstojeće posete američkog državnog podsekretara za energetiku, Franciska Fannona Atini, koja počinje danas i trajaće do 9. avgusta. Tokom turneje, Fannon će posjetiti Jordan, Liban i Grčku.

Prema saopštenju Stejt departmenta, putovanje „odražava dugoročni strateški interes Vašingtona za region Istočnog Mediterana“.

Očekuje se da će turneja biti završena u Grčkoj, koja, kako se navodi, „igra ključnu ulogu u promociji energetske integracije u regionu“.

Očekuje se da će Francis Fannon, između ostalog, učestvovati u sastanku radne grupe „3 + 1“ sa Grčkom, Izraelom i Republikom Kipar.

Ključni cilj, kako američki State Department ističe, je „proširenje ekonomskih prilika u energetskom sektoru, uključujući razvoj izvoza gasa i sličnih proizvoda, dok je istovremeno važno započeti raspravu o tome kako te zemlje mogu da grade energetsku saradnju u cilju regionalne stabilnosti i ekonomskog razvoja celog regiona“.

Konačno, očekuje se da će se američki funkcioner, iskoristivši svoju raniju posetu regionu, sastati sa vladinim funkcionerima i predstavnicima privatnog sektora kako bi razgovarali o promociji energetske bezbednosti i energetske saradnje u širem regionu./ibna