SAD guraju EU da započne pregovore o pridruživanju sa Albanijom i Severnom Makedonijom

SAD guraju EU da započne pregovore o pridruživanju sa Albanijom i Severnom Makedonijom

Preostalo je vrlo malo vremena za odluku da se na samitu EU započnu pregovori o pridruživanju sa Albanijom i Severnom Makedonijom, a američki pritisak na lidere EU raste.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Josep Borrell potvrdio je da je ministar spoljnih poslova Blinken zatražio u razgovoru s njim da preduzme konkretne korake za finalizaciju sporazuma Beograd-Priština u toku ove godine.

„U stalnoj sam komunikaciji sa svojim američkim kolegom, državnim sekretarom Blinkenom. Želim da potvrdim da već postoji plodna saradnja između SAD-a i EU po pitanju integracije, kao i oko sporazuma Beograda i Prištine. Među nama nema konkurencije i ovo će pomoći uspehu ovih procesa. Obavestio sam ministre i nadam se da će se dogoditi događaji pre kraja letnje sezone“, rekao je šef EU diplomatije Joseph Borrell.

Albanija je već ispunila sve uslove, iako uprkos diplomatskoj posvećenosti Brisela i Vašingtona, još uvek nema signala iz Bugarske da će povući veto na poziciju Skoplja.

Holandska ministrica spoljnih poslova Sigrid Kaag, na pitanje novinara, rekla je da bi trebalo da očekuju čak i nepredviđena iznenađenja u vezi sa odlukom o Tirani i Skoplju. Čak je i šef poslaničke grupe SP, Taulant Balla, objavom na Fejsbuku dao pozitivne signale za pregovore. / Ibna