SAD i Crna Gora sarađuju na mnogim poljima

SAD i Crna Gora sarađuju na mnogim poljima

Predsednik Crne Gore, Milo Đukanović, izjavio je u četvrtak uveče da će njegova zemlja nastaviti sa romocijom zapadnih vrednosti, usmerenih na dostizanje standarda savremenih demokratskih društava, održavanje multietničnosti i multikonfesionalizma zajednice i poboljšanje kvaliteta života građana.

“To će učiniti Crnu Goru sledećom članicom EU”, kazao je Đukanović, na prijemu u američkoj ambasadi povodom 4. jula.

Kako je saopšteno iz kabineta predsednika, Đukanović je naglasio da je istorija odnosa između Crne Gore i SAD duga i bogata i da je u nju usađeno pravo prijateljstvo.

“Počelo je 1905. godine sa prvim američkim diplomatskim predstavnikom Džonom Džeksonom, po kojem je ulica u kojoj se nalazimo dobila ime, a nastavlja se danas sa ambasadorom Judy Reinke. Ponosni smo na viševekovne borbe za slobodu i vrednosti koje danas delimo. Hiljade crnogorskih mladića otišlo je u Ameriku od sredine 19. veka tražeći bolji i sretniji život od Sacramenta do Aljaske. Početkom 20. veka više od 10% našeg ukupnog stanovništva živelo je u Americi i tamo radilo na najtežim poslovima. Ovi mladići su dali svoju mladost Americi i slali su i donosili očajnički potreban novac Crnoj Gori, ali ne samo novac. Donosili su nove ideje i informacije o tehnološkom napretku i boljem i drugačijem svetu,” naglasio je crnogorski predsednik.

Malo je poznato, prema Đukanoviću, da je crnogorski kralj Nikola predvideo važnost transatlantske veze.

“On je velikodušno ponudio crnogorsku obalu kod Ulcinja predsedniku Taftu da SAD uspostave mornaričku bazu i stanicu za snabdevanje američkih brodova u evropskim vodama. Gospodin Pearson, diplomata, rekao je da želi da vidi tu naciju koja je uspela da povrati nezavisnost i pre otkrića Amerike. Takođe je rekao da je Crna Gora odlučila da preuzme Ameriku”, rekao je on.

Politička saradnja Crne Gore i SAD intenzivirala se u svetskom ratu.

“Danas naše zemlje neguju uspomene na velike događaje iz naše istorije. Crnogorski emigranti nisu samo radili u SAD-u. Kada je bilo potrebno, borili su se za slobodu zajedno sa Amerikancima u Prvom i Drugom svetskom ratu. Američki kongres dodelio je samo 121 američkom vojniku najvišu vojnu odlikovanje – Medalju časti – za hrabrost u Prvom svetskom ratu. Jedan od njih je bio Crnogorac, Joko Meštrović. Zauvek ćemo se sećati kako je Amerika priznala svoju hrabrost i žrtvu za slobodu kada su 1925. godine poslali američku flotu u Boku gde su sa zastavama na pola koplja i vojničkom muzikom majci Joke Meštrovića dodelili Medalju časti koja je posthumno dodeljena njenom sinu”, naglasio je Đukanović.

On je zahvalio američkim partnerima na podršci reformskim procesima u Crnoj Gori. Đukanović je zahvalio ambasadoru, gđi Judy Rising Reinke, na pomoći u stvaranju okruženja pogodnog za veći priliv SDI i veći broj američkih turista.