SAD i EU: Nasilje je neprihvatljivo

SAD i EU: Nasilje je neprihvatljivo

Albanska opozicija najavila je da će u subotu održati antivladin protest, zahtevati ostavku sadašnje vlade i održavanje novih opštih izbora.

Posle nedavnih protesta opozicije, na kojima su se mogle videti scene nasilja i uništavanje javne imovine, ambasada SAD i EU danas su objavili saopštenja u kojima kažu da će svaki čin nasilja na sutrašnjem protestu smatrati neprihvatljivim i neopravdanim.

Puna izjava američke ambasade:

Iako je mirni protest osnovni stub demokratije, podsticanje ili izvršenje dela nasilja, uključujući uništavanje javne imovine, je nezakonito. Pozivamo sve zainteresovane strane u albanskoj demokratiji da pokažu suzdržanost tokom predstojećeg protesta 16. marta.

Ambasada Sjedinjenih Država vidi sadašnju vladu i parlament Albanije kao legitimno izabrane na međunarodnom nivou priznatim izborima 2017. Prepoznajemo dobar posao koji je urađen za sprovođenje pravosudnih reformi u Albaniji, kao i napredak u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala. Ima još puno toga da se uradi. Ako su bivši članovi parlamenta, koji su odlučili da podnesu ostavke, odustali od svojih obaveza prema građanima Albanije, trebali bi dozvoliti onima koji su voljni da rade za budućnost zemlje da rade svoj posao. Podržavamo sve one koji su i dalje uključeni u demokratski proces u parlamentu kako bi zadržali Albaniju na putu pridruživanja EU.

Potpuna izjava Delegacije EU:

S obzirom na predstojeći protest 16. marta, Delegacija Evropske unije u Tirani potvrđuje važnost osnovnog prava svih albanskih građana na demonstracije. Ovo pravo je centralni stub u svakom demokratskom društvu, ali se mora ostvarivati na miran način, bez pribegavanja nasilju. Ne može se tolerisati bilo kakav oblik podsticanja na nasilje. Pozivamo još jednom sve partijske lidere da pokažu odgovornost u izbegavanju bilo kakve eskalacije tokom protesta.

Kao što je već rečeno, smatramo da odluka o odustajanju od parlamentarnih mandata ozbiljno ometa funkcionisanje demokratije u Albaniji i utiče na integraciju zemlje u EU – perspektivu koju u potpunosti deli 93% albanskih građana. Mi nastavljamo da podržavamo one koji su uključeni u demokratski proces u Parlamentui i zbog toga da bi zaštitili interese albanskog stanovništva koje želi da nastavi da se kreće ka EU. Postignut je napredak od juna prošle godine, posebno u vezi sa reformom pravosuđa, kao i u borbi protiv organizovanog kriminala, ali treba obaviti još mnogo posla u naredna tri meseca. Sada je veoma hitno da se prevaziđe trenutna politička situacija uspostavljanje nacionalne platforme za dijalog između svih strana u vezi sa predstojećim opštinskim izborima u junu. Albaniji je potreban međupartijski dijalog o najhitnijim reformama, uključujući reformu izbornog pravnog okvira u skladu sa preporukama OSCE / ODIHR-a.