SAD informišu evropske partnere o inicijativi za razgovore Beograd – Priština

SAD informišu evropske partnere o inicijativi za razgovore Beograd – Priština

Diskusije o finansijskim pitanjima između Srbije i Kosova održaće se u Sjedinjenim Državama 3. i 4. septembra, u okviru američke inicijative za normalizaciju odnosa dve zemlje.

Kosovska delegacija već je doputovala u Washington, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić trebalo bi da tamo stigne sutra.

Prema specijalnom savetniku predsednika Trampa koji je razgovarao sa novinarima, Američka strana je detaljno obavestila Evropljane, a posebno Nemačku i Francusku, o ovoj inicijativi.

Kako je objasnio, ostaje u bliskom kontaktu sa savetnicima nemačke kancelarke Angele Merkel i francuskog predsednika Emmanuela Macrona te da Evropljani znaju i podržavaju američki plan.

„Sarađujemo sa EU. Nastavićemo da sarađujemo, jer gospodina Heckera vrlo dobro poznajem i imam vrlo blisku koordinaciju sa Nemcima. Takođe u kontinuitetu sarađujem i sa Francuskom, ali i drugim evropskim strankama. Dakle, bez obzira na to što mediji kažu, blisko smo sarađivali sa Evropljanima i oni znaju i podržavaju naš plan“.

Dodao je da SAD nisu članica EU i da nisu uključene u procese EU sa drugim stranama.

„Oni imaju svoj proces“, rekao je Trampov savetnik novinarima.

Zaključujući, rekao je da „podržavamo naše prijatelje u Evropi. Radimo ono što možemo, ali osećaj dužnosti je taj koji određuje tempo i diskusije”. / ibna