SAD podržavaju novog visokog predstavnika u BiH

SAD podržavaju novog visokog predstavnika u BiH

Američki ambasador u Bosni i Hercegovini Eric Nelson rekao je u utorak da podržavaju imenovanje i vitalnu ulogu koju Kancelarija visokog predstavnika ima u “praćenju implementacije Dejtonskog mirovnog sporazuma” – dogovora kojim je okončan rat 1992-95.

Nelson je u utorak o imenovanju njemačkog izaslanika Christiana Schmidta za novog visokog predstavnika u zemlji razgovarao sa predsedavajućim predsjedništva Miloradom Dodikom. Dodik i drugi visoki zvaničnici Republike Srpske ranije su izrazili nezadovoljstvo imenovanjem nemačkog političara Christiana Schmidta na mesto novog visokog predstavnika međunarodne zajednice.

„Pozivamo političke lidere da se usredsrede na reforme potrebne za unapređivanje evropskog puta BiH, poboljšanje ekonomije i odvajanju BiH od međunarodnog nadzora. Retorika podele služi samo usporavanju napretka koji će koristiti svim građanima BiH“, rekla je američka ambasada nakon sastanka.

Savet za implementaciju mira formalno je imenovao Christiana Schmidta 27. maja i on će preuzeti dužnosti šefa Kancelarije visokog predstavnika (OHR) od 1. avgusta ove godine. Schmidt će zameniti austrijskog diplomatu Valentina Incka, koji je na toj funkciji bio poslednjih 12 godina.

Dodik je rekao da PIC nije imao moć da imenuje visokog predstavnika i da je to učinjeno na „sumnjiv“ način. Takođe se zalaže za zatvaranje Ureda visokog predstavnika u BiH.

“Osoba koju su navodno postavili za svog visokog predstavnika neće biti prihvatljiva i Republika Srpska neće prihvatiti njega ili bilo koju od njegovih nadležnosti”, rekao je Dodik, pozivajući javnost da odbije i Schmidtovo imenovanje.

Dodik i drugi politički lideri Republike Srpske sastaće se sutra u Beogradu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem kako bi razgovarali o imenovanju Schmidta. Dodik tvrdi da Upravni odbor PIC-a nema pravo nikoga postavljati na to mesto, jer je, prema Dejtonskom mirovnom sporazumu, to isključivo pravo Saveta bezbednosti UN.

Lideri opozicione stranke PDP i SDS Branislav Borenović i Mirko Šarović potvrdili su da će prisustvovati sastanku.