SAD pomažu albanskim tužiocima da istraže slučajeve korupcije visokog profila

SAD pomažu albanskim tužiocima da istraže slučajeve korupcije visokog profila

Otpravnik poslova američke ambasade u Tirani, Leila Moses-Ones, danas je izjavila da SAD pomažu albanskim tužiocima da pošalju korumpirane funkcionere i narko-bosove iza rešetaka.

Na sastanku koji je održan u Ministarstvu unutrašnjih poslova Albanije, Moses-Ones je rekla da SAD nudi savete albanskim tužiocima. Ona je dodala da njena zemlja takođe podržava sve institucije koje se formiraju kao deo novog pravosudnog sistema.

„Nastavićemo da pružamo pomoć Visokom sudskom savetu, Visokom tužilačkom savetu i SPAK-u. SAD blisko pomažu albanskim tužiocima u tekućim krivičnim predmetima. SAD podržavaju sve nove institucije pravde, kao što je SPAK, ali najvažnije je da se reforma pravosuđa kreće napred i da se ne zaustavi”, rekla je Moses-One.

Vlasti u Albaniji pokrenule su reformu pravosuđa, čiji je cilj zaustaviti korupciju i druge zloupotrebe unutar sistema. Do sada je ova drastična reforma dovela do ostavke ili opoziva određenog broja sudija i tužilaca, dok pravosudni sistem u zemlji nije funkcionalan zbog činjenice da sudije i dalje treba menjati. To je dovelo do političke debate sa opozicijom koja dovodi u pitanje efikasnost ove reforme. / ibna /